Константинов: Шансовете за успех на референдума на Слави са нулеви

Михаил Константинов

Михаил Константинов

„Материалите за ЦИК не се съхраняват по реда, по който се съхраняват ценните книжа. Дори да констатирате, че нещо не е наред – отминала работа. Едноседмичен е срокът за обжалване на изборните резултати”, заяви пред Нова нюз математикът проф. Михаил Константинов.

Той е категоричен, че район „Чужбина” няма да има.

„Това не променя изборния резултат. При нас броят на резултатите се променя на национално ниво”, каза математикът.

„Избирателните списъци не бяха прочистени – около 6,600 млн. души са в избирателните списъци, а на територията на България има 6,5 млн. живи българи. В списъците има повече хора, отколкото живи българи. Повечето „мъртви души” са хора, които отдавна са в чужбина”, категоричен е изборният експерт.
Той предупреди, че се прави проверка за двойно гласуване и се хващат нарушителите.

 
Относно техническите параметри на машинния вот, той обясни, че сега хартията в машините е различна от тази, с която те са работили досега.

„Дай Боже машините да работят успешно с новата хартия, но не съм оптимист. Това е все едно да си поправяте автомобил, който е в гаранция. Часовникът на машината няма никакво значение - в кое време работи е ирелевантно за нейната работа”, обясни бившият зам.-председател на ЦИК.

По думите му с машинния вот не се прави и икономия на хартия.

 „Във всяка секция има толкова бюлетини, колкото са хората в списъка – няма икономия на хартия с машинното гласуване. В Европа много високо технологични държави опитаха машинен вот – Германия, Нидерландия, Франция – те минаха през такова гласуване, но няма подобно гласуване там”, обясни Константинов.

С всички тези промени, „ние сриваме доверието в изборния процес”, категоричен е той.

Според него на предстоящите избори ще има леко повишение на резултатите на БСП и на ГЕРБ. 

„БСП на три пъти загуби от изборния процес депутатски места, ще си върне около 10 депутата, Ще има и увеличение на резултатите на ГЕРБ, но то ще бъде по политически причини”, каза Костантинов.

„ГЕРБ в момента има 67 места. Механичният сбор на ПП и ДБ е по-голям от резултата на ГЕРБ, но дали тяхното обединение ще има синергетичен ефект – да се увеличи реално, не мога да кажа”, обясни Константинов.

Относно референдума за президентска република, той обясни – „шансовете за успех на референдума на Слави са нулеви”. 

„Организаторите на това мероприятие са съблазнени от мисълта, че сега трябват по-малко гласове. Политиците със своето поведение отказаха хората от гласуване и свалиха праговете. Получаваш ползи от неморално и незаконно поведение. Това е много тежък казус в правото”, допълни проф. Михаил Константинов.