Костадин Костадинов призовава да признаем "ДНР" и "ЛНР"

Това било защото сме признали независимостта на Косово, според него

Костадин Костадинов

Костадин Костадинов

"Украйна е използвана буквално като една марионетка, конфликтът е между Русия и НАТО", заяви пред бТВ Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

"Когато говорим за напрежението, още през 2013 година, тогава поставихме въпроса за българите в Украйна, никой друг не го направи. А тогава те поставиха въпроса за гарантирането им на живот, защото не се знаеше какво ще стане. Тогава Бойко Борисов каза: Нищо не можем да направим, те са си техни граждани". Сега Гърция постави въпроса за евакуация на гръцкото етническо население от Приазовието. Нашето население е 30 хиляди, да сте чули някой български политик да е казал нещо за правата и защитата на българите в Украйна", каза още той.

"Когато колективният Запад призна отделянето на Косово, това отвори кутията на Пандора в международните отношения. След като имаме косовския прецедент всяко отделяне става юридически защитимо. Не можеш вече да кажеш, че руснаците в Донецк и Луганск нямат право на самоопределение, а милициите им са сепаратисти. Русия призна Южна Осетия, защити Нагорни Карабах, това се случва заради политиката на американците", коментира той кризата с Украйна.

По думите му, щом сме признали независимостта на Косово, трябва да признаем независимостта на така наречените "Донецка и Луганска народни републики".