Мартин Димитров: „Еврозоната трябва да бъде национална цел“ (видео)

Мартин Димитров

Мартин Димитров

„За да влезе България в Еврозоната има два вида критерии - едните са тези от Маастрихт, където ти нямаш пряк контрол, т.е. за да намалиш инфлацията, може предприемеш мерки, които искат време, но това е процес. Докато приемането на няколкото конкретни закона е единствено въпрос на политическа воля. Проблемът е, че България не си изпълни ангажимента по тия конкретни неща, които могат веднага да се изпълнят, а те са три закона: кодекса по застраховането, закон за мерките срещу изпирането на пари и търговския закон. Кодексът по застраховането, който е най-щекотливия, беше в икономическата комисия, на която аз бях председател. Мога да ви разкажа, че много партии координирано не идваха на тези заседания за да не се приеме нищо. На директния въпрос: „Защо проваляте Еврозоната?“, отговорът беше, че те виждали проблем с възможно поскъпване на гражданската отговорност, което е легенда, все едно да кажеш: „Не искам пътищата да са много хубави в България, защото някой може да кара много бързо“. Значи не трябва да ги оправяме, трябва да имаме много дупки, така те ще карат по-бавно.“, казва М. Димитров.

„Направих две икономически комисии през три дена и на тези две комисии не дойдоха конкретни хора. Поканих всички медии да видят това. Не дойдоха хората от ГЕРБ, БСП, ДПС, Възраждане, Български възход. И ако беше веднъж, можеше да е случайно. На втората комисия не дойдоха същите хора. И тогава разбрах, че тези хора са готови в името на някакви други интереси да жертват еврозоната.“, разказва бившият депутат.

За да хванеш картел, трябва да отидеш на място, да изземеш документация, да „влезеш“ в компютрите - така в Европа се хващат такива неща. Установихме, че КЗК, която е единствената институция в България, която има правомощията да санкционира картелни споразумения, изкривявания на конкуренцията, т.е. възможна спекула, за 2020 година са направили нула проверки на място. За 2021г - една проверка, т.е. ние имаме специален регулатор, който трябва да хваща тия изкривявания на конкуренцията, който е тотално неефектен. Като са такива регулаторите, за това са ни и скъпи храните.

„Най-важното нещо, според мен, за Еврозоната са ниските лихви. Страните, които са част от Еврозоната имат значително по-ниски лихвени проценти, по-добър кредитен рейтинг, а това в тези години на високи лихви е много важно.“, казва икономистът.

Сега първата задача е да се избере редовно евроатлантическо стабилно правителство. Това ще зависи от резултата на изборите и от волята след това. Повече това зацикляне не може да продължава и не трябва да се оставя Радев да управлява България, защото той няма хората за целта. Тези служебни правителства, тяхната идея е да управляват за много кратък период и да подготвят България за избори, т.е. те нямат подготовката, екипите да се справят с такива задачи. За да направим крачки напред и да реализираме тези големи цели, Еврозоната, Шенген, Организацията за икономически сътрудничество и развитие (ОИСР), е много важно България да избере редовно евроатлантическо правителство.
Целият разговор на Георги Найденов с Мартин Димитров можете да гледате във видеото: