Мистерия: Руски военни самолети са прелитали над България през октомври поне 12 пъти, а Външно знае само за два

Поне 12 пъти руски военни товарни самолети Ан-124 са прелитали през въздушното пространство на България през последните три седмици. Те са летели от Москва до Белград и обратно.

Тази информация, която е достъпна на сайта flightradar24, се различава от изнесената от МВнР във вторник, че два самолета са прелети на 22 октомври и са се върнали на 30, съобщава „Капитал”.

Външно съобщава, че самолетите са превозвали "личен състав, въоръжение и техника" .

Според наличните данни във flightradar24 първият полет на самолет Ан-124-100 "Руслан" RA-82014 от Москва, през Черно море (заобикаляйки Украйна), Турция и Северна България до Сърбия е бил на 16 октомври. Същият ден самолетът се е върнал в Москва, като отново прелита по същия маршрут.

На 22, 23 и 24 октомври друг самолет от същия модел (RA-82038) пътува три пъти от Москва-Белград-Москва, като отново преминава над България. След това самолетът изпълнява мисии в Централна Азия, като се появява на радара в Киргизстан и Казахстан. Следва полет до базата в Уляновск.

В периода 30 октомври - 1 ноември лети два пъти Москва-Белград-Москва, като последно военният Ан-124 е прелетял над България тази нощ на връщане към Русия.

От репортаж за пристигането на ракетите C-400 в Сърбия на руската държавна телевизия Russia today се вижда, че те се разтоварват от друг модел руски военен товарен самолет - Ил-76МД. Тези модели обаче не излизат във flightradar24.

Едната хипотеза е, че и Ил-76МД е прелетял над България по маршрута на Ан-124, а другата, че е минал по друг маршрут. Последното е малко вероятно, защото тогава Русия ще трябва да иска разрешение от няколко държави (Беларус, Полша, Словакия и Унгария).

Това най-вероятно означава, че полетите на руски военни самолети над България са били много повече от обявените от Външно министерство.

Каква е процедурата

Искането за разрешение се подава в дирекция "Консулски отношения" на външно министерство, след което то запитва държавата, която е финална дестинация, за да може така да се потвърди крайния потребител на превозвания товар и целта, за която ще бъде използван. След това искането се съгласува между външния министър и министрите на транспорта и отбраната и чак тогава се дава разрешение.

В началото на лятото Румъния отказа на Русия да допусне транзит на военна техника по река Дунав, отново с дестинация Сърбия. Тогава доставката стана по въздух през въздушното пространство на Унгария. Властите в Будапеща защитиха решението си, като заявиха, че полетът е бил граждански, а не военен.

Аргументът, с който Румъния отказа през юни да допусне преминаването на руска военна техника беше, че над страната има наложени санкции от ЕС.

По повод въпроса дали превозите са нарушение на наложеното от ЕС през 2014 г. ембарго на Русия, говорител на Европейската комисия каза пред "Капитал", че без да навлиза в специфика, прилагането на санкционните мерки е отговорност на страните членки".

Припомняме, че още от 25 октомври Атлантичесият съвет на България алармира на няколко пъти, че най-веорятно ракетите С-400 са преминали през България, обяснявайки, че това е пробив в ситемата ни, но още по-притеснително ще бъде, ако зенитният комплекс остане на територията на Сърбия, както поиска премиерът Вучич.