На изпроводяк Тагарев награди носталгици и русофилски организации за принос към НАТО

Тодор Тагарев влъчва отличието на ген. Стойков

Тодор Тагарев влъчва отличието на ген. Стойков

Военният министър Тодор Тагарев в последните дни от пребиваването си в Министерство на отбраната закрачи бодро по стъпките на предшественика си Красимир Каракачанов. Той раздаде награди и отличия на спорни председателите на сдружения на военнослужещи, военно-патриотични съюзи и неправителствени организации, с дейност в сферата на сигурността и отбраната, които съвсем не крият русофилските си и носталгични чувства към Варшавския договор и соца. По парадоксалното в случая е, че въпросните формации и техните лидери са отличени от Тагарев в чест на 20-годишнината  от приемането на страната в НАТО.

Сред „отличниците“ са о.з; генерал Златан Стойков, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и о.з. генерал-лейтенант Кирил Цветков, председател на Асоциацията на Сухопътните войски в България. И двете организации и членовете им се славят във военните среди като казионни и прокомунистически, а възгледите им трудно могат да бъдат свързани с ценностите на НАТО  и атлантизма.

СОСЗР е известна като прокомунистическа, а на летните протести срещу правителството на Борисов преди няколко години членове на съюза участваха с военните си униформи. Златан Стойков е и член на Националния съвет на Движение „Русофили”, което твърдо настоява за излизането на България от ЕС и НАТО и обслужва интересите на Кремъл и Путин у нас. СОСЗР е и колективен член на международна  московска организация на запсните офицери. През последните години организацията на Стойков вместо да работи за атлантическото възпитание на служещите в армията, провеждаше срещи за обмяна на антиимпериалистически опит със сродна формация от Корейската народно демократична република.

Подобна е ситуацията и с организацията на о.з. генерал Кирил Цветков. Той също се слави като носталгик, който само критикува, че заради НАТО сме си унищожили армията, коментират в редиците на хората под пагон. Като негови членове се славят полк. Яне Янев и ген.Валентин Цанков, арестувани и  обвинени за шпионаж в полза на Русия. Цанков дори се „прослави“ с хибридна провокация, че НАТО готви въоръжен конфликт с Русия. Той е и до ден днешен в управителния съвет на Асоциацията на Сухопътните войски в България.

Още по-смущаващо е, че нито една от двете наградени от Тагарев организации до сега не е изразила ясна позиция по анексията на Крим и мръсната война на Русия срещу Украйна и демократичния свят. Нито са коментирали факта, че Руската федерация открито е обявила България за свой враг, а нейни лидери непрекъснато отправят военни заплахи към страната ни.

От МО не дават обяснение на какъв принцип са подбирани наградените организации, сред които има достойни и заслужили, както и как се съчетават организации на военни от запаса, с чисто граждански сдружения. Остава открит и въпросът - защо МО и Тагарев са пропуснали изявени и доказани през годините атлантически граждански организации.

Видно е, че освен със скандалите, че бави и саботира на моменти даването на реална военна помощ за Украйна, Тодор Тагарев ще бъде запомнен и с отличията, които раздаде на поклонници на Кремъл и политиките на Путин.