Николов: България има възможност да плаща в рубли за руски газ, но това крие рискове

Той прогнозира 20% скок на парното и топлата вода от 1 юли

Александър Николов

Александър Николов

„България има техническа възможност да плаща в рубли за руски газ, но това крие рискове”, заяви пред Нова телевизия министърът на енергетиката Александър Николов.

На въпрос дали двамата със Слави Трифонов са коментирали дали ИТН ще напусне коалицията, Николов заяви следното:

„Не сме говорили. Ангажиментът, който съм поел, е да си върша работата максимално добре. От там нататък политическите решения се обсъждат на друго ниво”.

Той заяви, че, ако е необходимо може да подаде оставка във всеки един момент. 

Той коментира и темата за газоподаването в България. По думите му, българското енергийно дружество и в момента спазва всички клаузи по договора си с „Газпром”, а руското едностранно е прекратило отношенията. Руски газ през България продължава да тече, но само транзит.

„Имаме техническа възможност да плащаме в рубли, но ако всички други детайли са по нормален начин и „Булгаргаз” не се подлага на риск. „Булгаргаз”има задължение - чисто търговско, да заявява съответните количества от договора. Благодаря на екипа на Българския  енергиен холдинг и на всяко едно дружество под шапката му. Всички управителни органи имат оперативна свобода да взимат решения. След проверка е установено, че от българска страна се спазват всички изисквания по договора с „Булгаргаз”. Това се прави с една цел - България да запази позицията си на лоялен и дългосрочен партньор", поясни енергийният министър.

В прекъсването на доставките на руски газ за различните държави, енергийният министър вижда една прилика – договорите на всички страни изтичат в края на годината.

В жизненоважни проекти се превръщат интерконектора с Гърция и терминала за втечнен газ в Александруполис. През юни се очакват и двата кораба с втечнен газ от Съединените щати. Детайлите от коя и чрез коя компания го купуваме засега не стават ясни.

2/3 от доставките на синьо гориво у нас отиват за топлофикациите. От 1 юли се очаква сериозно поскъпване на парното и топлата вода. Точните разчетите обаче не са обявени, но Николов предположи, че скокът ще е над 20%.