Нова руска хибридка – в Бургас преустройват тайно паметника на умрелите от препиване с метилов алкохол съветски войници

Разрешило ли е кметството в Бургас да се правят ремонти?

Паметната плоча на починалите в резултат на масово препиване с метилов спирт 42-ма съветски войници в гр. Бургас при окупацията на България от червената армия през септември 1944 г. с издигнатите анонимно два бетонни постамента отстрани

Паметната плоча на починалите в резултат на масово препиване с метилов спирт 42-ма съветски войници в гр. Бургас при окупацията на България от червената армия през септември 1944 г. с издигнатите анонимно два бетонни постамента отстрани

До паметната плоча на починалите в резултат на масово препиване с метилов спирт 42-ма съветски войници в гр. Бургас при окупацията на България от червената армия през септември 1944 г. някой започва да извършва анонимни строителни дейност.
За това информира desebg.com, позовавайки се на подадена информация от добросъвестен читател от Бургас. Както е известно в парк „Изгрев“ в Бургас, южно от параклиса „Св. Троица“, се намира немалък по размери общ гроб с два паметни знака.

Надписът на единия гласи: „Тук са погребани съветските войни починали в гр. Бургас“, а на другия паметен знак пише: „На освободителите вечна слава! 1944-1945“ (вижте подробности за масовото самоубийствено натравяне с метилов спирт на съветските войници преди 75 години в публикацията на историографа Митко Иванов ). Гражданинът от Бургас изтъква в писмото си:
„Поводът да ви пиша е, че се извършва нова руско-хибридна провокация. Върху паметника, издигнат от безродните комуняги за възхвала на самоотровилите се с метилов алкохол окупатори, наречени освободители, тихомълком се извършва интервенция, без обществеността да е наясно за това.
На 4.12.2019 г. минавайки от там видях, че от двете страни на т.нар. паметник е монтиран кофраж и в него е поставена арматура, а на 5.12.2019 г. (в рамките на 24 часа) вече бетонът е излят. Няма табела с име на строител, поръчител и пр., както се прави в последно време.
Тъй като в непосредствена близост има строителен обект, потърсих информация – никой нищо не знае, не е чул и не е видял. Най-вероятно нещата ще се окажат – „ами руснаците платиха“.
Според наблюдателния жител на Бургас най-вероятно издигнатите постаменти ще послужат за монтиране на паметни плочи с имена на „освободители“.
„Не е ясно дали местната власт има нещо общо с това или отново „братушките“ са взели инициативата с мълчаливото одобрение на кмета (и заместник-председател на ГЕРБ) Димитър Николов”, пише още читателят.
Той припомня, че точно преди година кметът е погазил закона, като не е изпълнил решението на Общинския съвет за премахване на паметна плоча с имената на шумкари-терористи на входа на механотехникума в Бургас.
„Паметниците на окупаторите, вместо да се премахват, се разширяват и благоустрояват, никой нищо не знае и не е видял. Руснаците и техните български съучастници строят паметници, а властта се прави на умряла лисица”, завършва писмото си читателят от Бургас с будна гражданска съвест.
1
Изглед към паметната плоча (в дъното) преди издигането на новите бетонни постаменти | Снимка: flagman.bg.

Случайно или не анонимната строителна интервенция край паметната плоча на самоотровилите се с метилов спирт съветски войници в Бургас, които са и единствените „жертви” при „освобождаването” на България при съветската окупация през 1944 г., съвпада с руската инициатива „Шепа пръст”.
На 3 декември 2019 г. в страницата във Фейсбук на Руската федерация в София беше публикувано съобщение, че „в навечерието на 75-ата годишнина от победата в Великата Отечествена война 1941-1945 г. в Руската Федерация се реализира международна акция „Шепа пръст”, посветена на увековечаване на съветски войници, загинали на територията на Русия и чужди държави”.
Тогава е проведена церемония по символично вземане шепа пръст близо до паметника-костница на съветските воини в кв. „Лозенец” в столицата.
Целта на руснаците с акциите в София и Бургас е да се внушава на гражданите, че съветската войска ги е освобождавала, въпреки историческите факти, че червената армия е окупатор на България, а в страната никога е нямало фашизъм, който болшовеките и българските комунисти използват като оправдание за наложения в страната терор.