Проф. Михаил Станчев: Украйна трябва да има право да атакува Русия със западните оръжия (видео)

Михаил Станчев

Михаил Станчев

Ситуацията в света през последните две години в общи линии повтаря 1938-ма, сякаш е писано по един и същ сценарий. Западът се опита да умиротвори Хитлер, на връщане от Мюнхен Чембърлейн каза, че е донесъл мира в Европа, но когато Хитлер вижда, че западните страни нямат един фронт срещу него и де факто му позволяват да прави това, което прави, той овладя Европа и след това се подготви за войната с русия. Същото става сега“ - прави паралел с предвоенна Европа проф. Михаил Станчев, историк и дипломат, гост в предаването „Видимо и невидимо:Контрапропаганда“. „Но в увода на нашата книга с Фелщински (проф. Станчев имв предвид издадената в съавторство с Юрий Фелщински през 2014 книга „Третата световна: битката за Украйна“,б.р.), ние пишем, че този сценарий не е успешен и ще свърши много лошо“, допълва историкът.

В нетрадиционен коментар на 27-те месеца пълномащабна война на русия срещу Украйна, водещият и неговият гост сравняват руския президент путин с Биг Брадър, а непрекъснатата пропаганда, която Кремъл излива над света, с „Двеминутките на омразата“ от безсмъртния роман на Джордж Оруел „1984“. След това проф. Стнанчев откроява грешките, които Украйна направи след извоюването на своята независимост през 1991, и които улесниха агресията на русия. Украйна е трябвало да не се отказва от ядрения си арсенал, трябвало е да премахне старата комунистическа мафия, която управляваше заедно със спецслужбите, и най-важното: да ликвидира КГБ като институция. „Не може да се надяваш, че тази структура ще се преобразува, както наивно предполагаха реформаторите. Тези грешки струваха много на Украйна, дори бившият президент Порошенко бе принуден да признае, че 80% от сътрудниците на украинското КГБ са агенти на Москва. Освен това беше наивно да се предполага и че новопоявилата се олигархична класа ще защитава интересите на народа, а не собствените си“ - анализира проф. Станчев, и дава пример с нарасналия близ 50 % стокообмен между русия и Украйна по време на войната в Донбас. 
„Членството в НАТО ще бъде определена гаранция, но не 100% гаранция за сигурността на Украйна. Но това членство не може да се случи днес, и украинският елит разбира това“. Според проф. Станчев е по-добре Украйна да се защитава сама с оръжията, които западните страни й предоставят, но да има право да атакува и цели на руска територия с тях. 
Огромна част от руското общество вярва на официалната пропаганда, че Украйна е нападнала русия, че ще използва атомното си оръжие, което го няма, срещу русия, и затова руснаците отиват „да освобождават Украйна“. „Това е въпрос на обща и политическа култура, а тя в русия е много ниска. Гледам интервюта с пленени руски войници, някои от тях, особено от далечните региони на русия, въобще не разбираха къде се намират, мислят, че са на учение на територията на Русия“, дава драстичен пример проф. Станчев. 
Според госта мирът зависи от войната и войната зависи от мира, те са взаимно свързани, но в крайна сметка всичко зависи от хората. „Аз се прекланям пред издръжливостта на множеството украински войници, които без ротации две години постоянно воюват! Да, те са уморени физически, но духът им е силен. Още колко това ще продължи обаче, не знам“ - загрижен е гостът. Последните събития в Харковска област, където започна мащабно контранастъпление на руснаците, го карат да се пита дали военни командири или хора от обкръжението на президента Зеленски, не обслужват сценария на Москва.  
„Не можем да очакваме много от преговорите за мир в Швейцария, които предстоят през юни. Тях (руснаците, б.р.) просто ги няма там. В Швейцария ще бъде един форум, на който ще си поговорим, но това няма да реши никакъв проблем“, песимистичен е историкът. Той се надява, че най-мрачният сценарий за сключването не мир срещу откъсване на територии от Украйна, няма да се осъществи.

Гледайте целия разговор на Калин Манолов с проф. Михаил Станчев: