Румен Христов: Любопитен съм как Асен Василев ще състави бюджет с 3% дефицит

СДС ще предложат не президентът, а парламентът да предлага кабинет при неуспешен опит за съставяне на правителство

Румен Христов, снимка: БГНЕС

Румен Христов, снимка: БГНЕС


„Преговорите за съставяне на правителство вървят добре. Срокът е понеделник 17 часа. Ако сме готови по-рано, бихме могли да излезем със становище за посочените имена за министри. Не съм много щастлив от тази коалиция и оставам леко разочарован от колегите от ПП защо предлагат политически фигури в експертно правителство. Политическите фигури ще носят цялата отговорност. На нас също ще ни вменяват упреци, тъй като сме подкрепящи”. Това заяви лидерът на СДС Румен Христов пред Нова нюз.

Асен Василев засега остава в кабинета, обясни той.

„Аз съм много любопитен как Василев ще състави бюджет с 3% дефицит без да вдига данъци, без да взима заеми, без да орязва социални разходи и без да посяга към резерва. Много ми е любопитно това. Казахме – този, който сътвори издънения бюджет, да дойде да го оправи”, обясни Румен Христов.

По време на избори най-важният е областният управител и директорите на регионалните структури на МВР, поясни Христов.

„За да не се случи заканата, отправена в изтеклия запис, да не се изкушат да правят избори по „бай Ганьовски”, избрахме личност, на която имаме доверие всички. Калин Стоянов е от системата, отговаря на изискването да бъде експерт. Да се надяваме, че няма да изпълнява политически поръчки, защото има няколко институции в България, които не бива да се ползват като бухалки – силовите министерства, прокуратурата, държавната администрация”, каза лидерът на СДС.

По думите му неговата политическа формация ще внесе промяна, така че не президентът, а парламентът на паритетен принцип да назначава правителство, ако първата сила не успее да състави кабинет.

За опасенията на президента Румен Радев, той каза, че решението за съставяне на кабинет е тяхно.

„Кабинетът може да бъде свален по всяко време”, обясни Христов.