Румяна Коларова: В коалицията ПП-ДБ балансът на силите се променя

Всички социолози прогнозират продължаващ електорален срив на ПП, заяви тя

Румяна Коларова

Румяна Коларова


"Съставянето на кабинет със значими приоритети и резултати е от жизненоважно значение за "Продължаваме промяната", заяви пред БНР политологът и университетски преподавател проф. Румяна Коларова.

"Новата ситуация по нов начин дефинира отстъпките, които всяка една страна от преговарящите (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - б.р. ) трябва да направи", смята тя и уточни, че ПП трябва да дадат персонални гаранции.

Тя подчерта, че всяко едно редовно правителство е по-добро от предсрочни избори в тази ситуация.

"Шанс да се състави правителство има само тогава, когато има взаимноприемливи отстъпки. Новата ситуация по нов начин дефинира отстъпките, които всяка една страна от преговарящите (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - б.р. )трябва да направи", коментира проф. Коларова и добави, че според нея ПП са в много трудна ситуация, защото в самата коалиция ПП-ДБ балансът на силите се променя:

"Второ - всички социолози прогнозират продължаващ електорален срив на ПП. Затова съставянето на кабинет със значими резултати е жизненоважно за ПП".

Проф. Румяна Коларова беше категорично, че ситуацията на замразени преговори може да бъде определена като безизходна само от човек, който не иска да намери изход, а всячески иска да се отиде на нови избори:

"Решението е експертен кабинет", уточни тя и подчерта, че преговорите за кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не могат да започнат от начало.