Руско издание тръби: Украйна обстрелва Донецк с български снаряди

Руското издание „Интерфакс“ обяви сензационно днес, че сепаратиската Донецка народна република (ДНР) е обстрелвана уж от украинците със снаряди, произведени в Българи. Медията се позова на изявление на Едуард Басурин, представител на "Народната милиция" на сепаратистката "ДНР", пише currenttime.tv.

„По време на обстрела на село Зайцево (южно)  са използвали 30-мм снаряди RHV-HEF за автоматичен гранатомет, произведен от българския завод „Арсенал“, каза Басурин, цитиран от Интерфакс.

Изданието припомня, че завод „Арсенал“ се намира  в България. Той е частно дружество (акционерно дружество), най-старият производител на оръжие в страната и основен износител на огнестрелни и други видове оръжия. Свързаната с Кремъл агенция RIA FAN, контролирана от бизнесмена Евгений Пригожин, свързва „Арсенал“ с българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев.

Руската медия публикува като допълнение на информацията и снимка на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, както и информация от изданията Insider и Bellingcat , които в свое разследване също сочат Гебрев като един от ключовите доставчици на боеприпаси за Украйна, особено след началото на конфликта в Донбас. Според журналисти Гебрев не веднъж е бил една от мишените на руски разузнавачи: на 28 април 2015 г. е бил направен опит бизнесменът да бъде отровен в българския град Бургас с неизвестно химическо вещество от клас "Новичок". Самият Гебрев също заяви, че агенти на руското ГРУ (Главно разузнавателно управление на Генералния щаб на Руската федерация) са се опитали да го отровят, а българските власти в крайна сметка повдигнаха обвинения на трима руснаци в опит за убийство на Гебрев.

Информацията за българските снаряди, които обстрелват Донецк, не трябва да бъде приемана като чиста монета. От снощи руски издания масово пропагандират, че украински сили атакуват и обстрелват ДНР и ЛНР. Всъщност става дума за две територии, които са под контрола на руски сепаратисти, които до днес, освен от Москва, не са признати от други страни или организации. Украйна нарича тези твърдения провокации и предупреждава през последните дни, че Кремъл ги фабрикува умишлено, за да има основание да обяви война или да предприеме агресия срещу Украйна. Украински и международни наблюдатели също предупреждават, че става дума за хибридна руска пропаганда, която не отговаря на истината и цели да ескалира напрежението в взривоопасния район. 

Три български държавни медии, финансирани от данъкоплатците, днес също си позволиха да тиражират пропагандните твърдения на Кремъл, че Украйна напада Донецк и Луганск. След реакция на съпредседателя на Атлантически съвет на България доц. Момчил Дойчев, БТА коригира информацията си.