С "поздравите" в Пловдив Бойко Рашков освети: Кой командва в МВР

Интересно е колко пъти дневно съветникът на президента се чува с новия служебен министър

Пламен Узунов

Пламен Узунов

Съмненията, които витаеха в обществото след назначаването на служебното правителства, че съветникът на президента Пламен Узунов е в много близък контакт с министър Бойко Рашков и чрез него ще командва и кадрува в МВР се потвърдиха. Гръмналият вчера скандал го доказва, а това коментират и в средите на силовото ведомство. 

"Господин Пламен Узунов ви поздравява!" Това предава Бойко Рашков на полицаи и прокурори при посещение в Пловдив преди дни. Историята включва един 20-минутен телефонен разговор между вътрешния министър и президентския съветник по антикорупция. 

Бойко Рашков провежда среща с полицейски шефове и обвинители от Пловдивската районна прокуратура, но той е прекъснат от важно обаждане по GSM-а. Министърът в повечето време отговарял с лаконичното: "Да, да, да...". След края на разговора Рашков се обръща към присъстващите с думите: "Г-н Пламен Узунов ви поздравява!". Зад кадровите рокади в пловдивската полиция всички виждат съществената роля на бившия директор на областното управление на МВР. Всъщност кариерата на Узунов започва от там, за да стигне до съветник на държавния глава и служебен министър на МВР в правителството на Огнян Герджиков.

Сега вече става ясно и защо още първата минута след като влезе в МВР като служебен министър Бойко Рашков уволни знаково Бойко Славчев, административния секретар на вътрешното министерство. Мотивът, че бил в пенсионна възраст е супер неоснователен, защото в системата е пълно с пенсионери като него. Славчев е специален – той е

основният свидетел в започналото разследване срещу Пламен Узунов,

за неправомерно изразходване на европейски пари за покупка на джипове за МВР. Ако се стигне до съд и присъда, то това ще бъде тежък удар не само срещу Узунов, но и срещу Румен Радев, който носи отговорност за служебното правителство. Рашков просто е изпълнил поръчката Узунов, но това съвсем не кореспондира със служба в името на обществото, а е разчистване на лични сметки.

Случката с поздравите в Пловдив недвусмислено показва, че настоящият министър е в пряка зависимост от Пламен Узунов, който вероятно командва в МВР. Министърът не само се съобразява с обажданията на съветника по всяко време, дори и да е на важно заседание с шефове на МВР и прокурори, но  препредава посланията му. Така реагират обикновено подчинени към своя началник.

Любопитно е, колко пъти дневно Узунов и Рашков се чуват, за да се управлява успешно МВР?