Схемата „Възраждане“ – работиш в „Кока Кола“, пиеш „Пепси“

Не е време за експерименти, а за глас на разума

Борислав Ангелов, политолог

              България, като част от политическите процеси в Европа и кризите, пред които са изправени демократичните страни днес, не е имунизирана от появата на партии, залагащи на агресията, популизма, антисистемно поведение и обявяващи се за единствените възможни спасители. Подобни проекти гледат на външната политика в нюансите на черното и бялото, а не каквато реално е - с множество нюанси на сивото. 

Продавачи на мечти и утопии,

 а често и на омраза. Те предлагат лесно решение на всички въпроси, намират с лекота враг и причина за случващото се. Това са анти-формации, но не и алтер. Почвата за тяхното съществуване идват от кризите, от разделението, апатията към политиката. Колкото е по-голяма, толкова са по-силни. Съумяват да констатират, но не и да предлагат работещи решения. Влязат ли в управлението, се вижда цялата им немощ – патриоти бол минаха през последните десет години. Дълго не изкарват. Думите и делата им се разминават. След тях е пълна щета. Свикнали са да разрушават, да развалят, да разделят, но не и да градят. Отвън биват използвани като инструмент за постигане на определени цели. „Възраждане“ днес играят тази роля на българската политическа сцена.

            Обявяваш се за антиваксър, но пък си ваксиниран! Противник си на еврото, но пък имаш сметки в евро! Борец си срещу колониалния модел, но нямаш проблем да гласуваш в парламента с формациите, които си обявил за част от този модел! Нямаш никакви проблеми да влезеш в колаборация било за да свалиш едно правителство, било то за самолети Ф-16! Идеята на българските възрожденци е за път към Европа, а не 

да замениш султанския деспот с друг,

 пък макар и царски.  Визията на „Възраждане“ е да работиш в „Кока-Кола“, но да пиеш „Пепси“. Еми няма как да стане това. Използваш симпатиите на преобладаваща част от българския народ за краткосрочни политически цели. Бъркаш благодарност със сляпо следване на чужд интерес. Възползваш се от тревогите днес затова как ще изкарат хората зимата, за да създаваш страх. Включително и с война, а точно такива формации вкарват страните пряко във военни конфликти.

            И преди сме имали такива

 лъжеспасители, лъжевъзрожденци

 Не са нещо ново и това ще преживее България. Въпросът е на каква цена, а е ясно, че ще я платят точно обикновените хора. Не е време за експерименти, а за глас на разума.  След като гласуваш за псевдоспасители и да смяташ, че е протестен вот, вот на разума, не е нужно да се чудиш защо сме на това дередже. Същото се отнася и за тези, които не ходят да гласуват, тъй като нямало за кого. Избор винаги има. Стига да проявиш малко интерес и ангажираност. Защото от политически решения зависят всички. Не се пита дали си гласувал или не си гласувал.