Албанската опозиция в РМС: Без българи в Конституцията, ако не се реши въпросът за 20 %


"Няма да има българи в Конституцията, ако не се реши въпросът за "20 %". Албанската опозиция няма да бъде част от процеса на конституционни промени, ако заличаването на термина "20 процента" в Конституцията, който се отнася до албанския език, не стане част от процеса", пише македонската медия Аlsat, цитирана от агенция "Фокус".

Очаква се днес правителството в РМС да гласува предложението за промени в Конституцията.

Депутатът от Движение БЕСА Фадил Зендели е заявил, че изявленията на лидерите на ДСИ и Алианса, че сега не трябва да се поставя акцент върху този въпрос, са безсмислени. Той е заявил, че конституционните поправки се случват много рядко и затова сега е моментът да се реши този въпрос.

"Не мога да разбера изявленията на президента на ДСИ (Демократическия съюз за интеграция) и други служители на Алианса. Министърът на правосъдието прави работна група и заяви, че въпросът за 20% ще бъде част от дебата в тази работна група, но в края на заключенията на работната група, че правителството не включва въпроса за 20%. Това означава, че става въпрос за злоупотреба с тази тема от висши служители от двете албански партии, които са на власт, но по същество всичко завършва с търгове, с близки интереси на служителите и техните групи по интереси", е заявил Фадил Зендели от движение БЕСА.

От "Алтернатива" заявяват, че не виждат причина всяка геополитическа цел да е по-важна от интереса на гражданите на страната и албанският език да продължава да се нарича с обидния израз "20%".

"Тези, които се притесняват от борбата с корупцията и името на албанския език, изглежда се страхуват от миналото си и не остават с впечатлението, че нашата езикова и национална идентичност трябва да бъдат унижавани. Ако това правителство не е готово за тези искания, това е много лоша новина за него“.

Правосъдният министър Кренар Лога обаче е заявил, че няма да се откаже от заличаването на 20-те процента, но първо е трябвало да има консенсус между македонските партии за вписването на българите в конституцията.

"Албанците не могат да се откажат от исканията си формулировката 20% да бъде променена и да стане албански език. Сега, това, което заявихме, приоритет си остава преамбюлът, за който очакваме консенсус. В първия момент, когато се постигне този консенсус с македонските политически партии, ние веднага ще поискаме с тези конституционни промени, а може би и преди тези конституционни промени, това също да бъде постигнато“, е заявил Кренар Лога, министър на правосъдието на РСМ.

Лидерът на ДСИ Али Ахмети заяви преди дни, че терминът "20%" не застрашава същността на Охридското споразумение.

"20% не застрашават същността на Охридското споразумение. Дали 20% или албанския език, същността не се променя. Така че ние сме ангажирани с конституционни промени и всички усилия са в посока те да се случат“, е заявил Али Ахмети.

Заличаването на термина 20% за албанския език от Конституцията е предизборно обещание на албанските партии от почти две десетилетия. Но процесът е пренебрегнат и по време на конституционните промени през 2017 г., когато след споразумението с Гърция страната промени името си на Северна Македония.

Спорат за 20-те процента се повдга на фона на това, че днес правителството в Скопие разглежда предложението за промени в Конституцията на РМС, които включват вписването на българите и други националности в Конституцията на Република Северна Македония.