Американските ВМС превзеха и потопиха кораб с иранско оръжие за хутите

Иран продължава да изпраща летална военна помощ на хутите

Снимка:  U.S. Central Command

Снимка: U.S. Central Command

Военноморските сили на САЩ са прехванали пратка с оръжия от Иран за йеменските хути преди седмица.

Елитно подразделение от американски тюлени е взело на абордаж търговски кораб, превозващ компоненти за балистични и крилати ракети иранско производстнво,  пише сайтът Гордон с позоваване на Централното командване на Въоръжените сили на САЩ (CENTCOM).

Сред иззетите оръжия има двигатели, системи за насочване и бойни глави за балистични ракети със среден обсег и противокорабни крилати ракети, както и компоненти, свързани с противовъздушната отбрана.

Предварителният анализ е показал, че оръжията са предназначени за използване от хутите при нападения срещу търговски кораби, преминаващи транзитно през Червено море.

Корабът с иранската оръжейна пратка е щурмуван от американските военни в Арабско море – край сомалийското крайбрежие,  в международни води. От CENTCOM отбелязват, че е проведен сложен абордаж, в който са участвали хеликоптери и дронове.

Корабът е бил потопен, след като е бил оценен като опасен.

Местонахождението на 14-членния му екипаж е  определено съгласно международното право, посочват от CENTCOM.

Американският генерал Майкъл Ерик Курила посочи, че Иран, както е показал случаят с кораба, продължава да изпраща летална военна помощ на хутите и "активно насажда нестабилност в региона", нарушавайки международното право и резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

Превод Faktor.bg