"Амнести интернешънъл": Пекин тормози китайски студенти в чужбина

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" съобщи, че Китай преследва свои граждани, които учат в чужбина, заради тяхната политическа активност, а някои студенти съобщават за тормоз над членове на семействата си в родината.

Китай не толерира политическото инакомислие и използва сложни технически средства, както и сплашване, за да се справи с местните протестиращи и активисти.

Ограниченията на Пекин върху политическата активност все повече се разпростират в чужбина под формата на "транснационални репресии", посочва Амнести интернешънъл в доклад, като се позовава на интервюта с десетки студенти в осем европейски и северноамерикански държави.

Според групата чуждестранните студенти съобщават, че членове на семействата им в Китай са получавали заплахи, след като са присъствали на събития в чужбина, включително на чествания на кървавото потушаване на събитията на площад "Тянанмън" през 1989 г.

"Заплахите, отправени към членовете на семействата в континентален Китай, включват отнемане на паспортите им, уволнение от работа, възпрепятстване на повишенията и пенсионните обезщетения или дори ограничаване на физическата им свобода", се казва в доклада.

Студенти заявиха, че са били блокирани да публикуват и наблюдавани в китайските социални приложения - често единственият начин за комуникация с членовете на семейството им поради интернет защитната стена на Пекин.

Един от студентите разказва пред "Амнести интернешънъл", че полицията е показала на родителите му "стенограми от онлайн разговорите му в WeChat с членове на семейството".

Студентите заявиха, че се самоцензурират по време на учебните занятия и социалните контакти, и се оплакаха от проблеми с психичното здраве, причинени от усещането за повсеместно наблюдение, "вариращи от стрес до параноя и депресия".

"Наистина бих искал да публикувам дипломната си работа... но се притеснявам, затова реших да не го правя", казва един от студентите пред правозащитниците.

Пекин все още не е реагирал на доклада, публикуван на 13 май.

Но преди това той е отхвърлял твърденията, че преследва граждани, живеещи в чужбина, като е настоявал, че уважава суверенитета на други държави.

Миналогодишен доклад на американската изследователска група Freedom House установи, че Китай е отговорен за стотици случаи на "транснационални репресии" от 2014 г. насам, включително опити за оказване на натиск върху други държави да връщат принудително членове на уйгурското малцинство.

Амнести интернешънъл заяви, че атаките на Пекин срещу студентите в чужбина са "породили "климат на страх" в университетските кампуси в Западна Европа и Северна Америка, което оказва негативно влияние върху човешките права на студентите"./БГНЕС