Байдън нарече войната на Русия срещу Украйна геноцид

Джо Байдън

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън за първи път нарече войната на Русия срещу Украйна "геноцид", след като определи Путин като "диктатор".

Байдън изнесе реч в Айова, относно усилията на администрацията му да намали цените на газа, които се увеличават заради войната, и да се справи с нарастващата инфлация.

Американският президент заяви, че прави всичко, което е по силите му, да намали "цените и да се справи с повишаването им заради Путин", визирайки войната на Русия в Украйна и нейните последици за света.

"Семейният ви бюджет, възможността да заредите резервоара си, нищо от това не трябва да зависи от това дали един диктатор обявява война и извършва геноцид на половин свят разстояние", каза той.

Байдън беше попитан за този коментар малко след това, докато се качваше на Air Force One за излитане от международното летище в Де Мойн.

Ето какво каза той:

"Да, нарекох го геноцид. Става все по-ясно, че Путин просто се опитва да изтрие идеята да можеш да бъдеш украинец. Доказателствата се увеличават и са различни от тези през миналата седмица. Има все повече доказателства за буквално, ужасните неща, които руснаците са извършили в Украйна. Ще оставим юристите да решат на международно ниво дали това се квалифицира като геноцид, но на мен със сигурност ми изглежда така".

Досега Байдън беше наричал руския държавен глава Владимир Путин военнопрестъпник, но никога не беше заявявал, че руската инвазия в Украйна е геноцид, припомнят Ройтерс и Гардиън./БГНЕС