Бомбардировките над Украйна командва фаворит на Путин, в Чечня заповядвал за всеки убит руски войник, да се убиват 3 от противниците

Суровикин лично е ръководил колоната с бронетехника, която по време на августовския путч 1991 г. мачкаше хора

Сергей Суровикин

Сергей Суровикин

Армейски генерал Сергей Суровикин, който командва бомбардировките на Украйна, през 1991 година по решение на путчистите от КГБ лично е ръководил колоната с бронетехника, която по време на августовския путч мачкаше хора, съобщава The Insider.

По информация на РИА "Новости", през 1991 година Суровикин е назначен за командващ на Таманската дивизия.

През 1991 година по време на опита за преврат от страна на висши офицери от КГБ Суровикин е разследван за смъртта на трима цивилни в Москва, но по-късно е оправдан.

През 1995 година Суровикин, който по онова време е с чин майор е признат от Военен съд за виновен в някалко престъпления, свързани с разпространение, продажба и носене на оръжие без разрешение. За това престъпление, за окето в тогавашния НК е предвидено наказание до 8 години затвор, Суровикин получава само 1 година и то условно.

През 2004 година е обвинен в побой от свой подчинен, но случаят е "заметен" от МО. Буквално месец след това в кабинета на Суровикин се застрелва един от подчинените му офицери. 

През 2014 година генерал-полковник Суровикин, вече командващ войските от Източния военен окръг ръководи изпращането на подчинените му танкови части в Украйна.

През 2017 година Суровикин  е назначен за главнокомандващ военно-космическите сили на РФ, същата година е награден с орден "Герой на Русия" за участието му във войната в Сирия.

През 2021 година той е произведен в чин армейски генерал.

Както пише "Новая газета", Суровикин е "фаворит на Путин" и има репутацията на човек, който не се колебае да предприема и най-безпощадно решителните мерки.

Суровикин започнал кариерата си от известната Таманска дивизия, командвал руски бойни съединения в Таджикистан и Чечня. Известен е с това, че е заповядвал за всеки убит руски войник, да бъдат убивани най-малко по трима от противниците.

Превод: Faktor.bg