Британското разузнаване: Русия ще продължи да използва енергията като оръжие

От самото начало на конфликта с Украйна през 2014 година Русия се опитва да използва енергията като оръжие. Това се казва в ежедневния доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х и цитирано от "Фокус".

Атаките срещу украинската енергийна инфраструктура причиниха огромен дефицит на електроенергия в цялата страна, но президентът на Русия Владимир Путин използва енергийната политика, за да подкопае международната енергийна сигурност по света.

"Чрез намаляване на газовите потоци към Европа, ограничаване на износа по тръбопроводи и промяна на условията за плащане, Путин се опита да подкопае единството на цяла Европа срещу незаконната война на Русия“, се казва в доклада на британското разузнаване.

Според военните на Лондон използването на енергията от Русия като оръжие вероятно ще остане инструмент за принуда.

"Много е вероятно Русия да продължи да използва енергията като оръжие за постигане на глобална икономическа печалба и политическо влияние, което означава, че има връзка между енергетиката, сигурността, политическите и военните цели“, обобщават от британското военно ведомство.