Русия разпространява дезинформацията срещу ЕС и НАТО в Централна и Източна Европа

След нахлуването на Русия в Крим, дезинформацията стана повсеместно явление в Централна и Източна Европа. Успехите на Словакия в областта на стратегическите комуникации са пример за добра практика, пише cepa.org.

В годините след анексирането на Крим от Русия и продължаващия конфликт в източна Украйна, действията на НАТО в областта на колективната сигурност на източния фланг се натъкнаха на рязко засилване по дезинформация. 

Например, през август 2018 година уебсайтовете, разпространяващи съмнително или лъжливо съдържание в Словакия са 118, а през 2020-та те са 204. 
Освен това Facebook откри над 1500 страници и публични групи, разпространяващи "проблемен" контент в страната.

Целта на тези операции по дезинформация е разпространяването на антинатовски и антиамерикански настроения. 

През 2017 година преминаването на военна колона на НАТО през източната част на Словакия е описано от тези сайтове като "подготовка за нахлуване на НАТО", а една от най-влиятелните агенции разпространяваща дезинформация Hlavné správy сравнява ученията с нахлуването на Червената армия в Чехословакия през 1968 година. 

Агенцията наема журналист от руски произход, свързан с финансираните от Кремъл "Россией сегодня" и Sputnik. Видеото с преминаващата колона е разпространено широко във Facebook и YouTube-канала на News Front като "доказателство", че САЩ доставят военна техника на Украйна през Словакия.
Различни политически партии също са носители на антинатовски и антиамерикански наративи. 

Крайнодесните Народна партия "Наша Словакия" събира подписи за референдум в Словакия за излизане от ЕС и НАТО. Обществената подкрепа за тази политическа партия остава силна и те са в парламента от 2016 година. Тяхната дейност се отразява от руските медии. 

Още един източник на антинатовски и прокремълски настроения е Словашката национална партия, която е член на управляващата коалиция от 2016-та до 2020 година. 

Лидерът на партията и бивш председател на Националния съвет Андрей Данко успя да блокира приемането на новата стратегия за сигурност и отбрана на страната, в която Русия е посочена като заплаха.

Той често посещава Москва и се изказва в руската Държавна дума, където говори за необходимостта от "развитие на панславянското сътрудничество" и високо оценява стратегическото значение на Руската федерация за Словакия.

Антинатовските и антиамериканските наративи се засилват в началото на 2019 година по време на преговорите за Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната със САЩ, което, освен другите гаранции, предвижда и 105 милиона долара за модернизация и обновление на словашките военни обекти.

Високопоставени членове на Словашката народна партия, включително министърът на отбраната, заявиха, че американски войници, както и "ядрени ракети" ще бъдат базирани в Словакия.

Въпреки, че са тези твърдения са оспорени то Министерството на външните работи и от посолството на САЩ в Братислава, проучване показва, че през март 2020 година 65% от словаците смятат, че създаването на бази на НАТО в Словакия ще бъде равносилно на американска окупация.

Като цяло в резултат на кампаниите за дезинформация намалява подкрепата за ЕС и НАТО, а голям брой словашки граждани са особено уязвими за разпространяваните теории на заговора.

През 2017 година в Министерството на външните работи е създадено подразделение на StratCom и е приет вътрешен секретен документ по стратегически комуникации, както и провеждането на комуникационни кампании, включително #WeAreNATO.

Създаването на новите структури и приемането на нови стратегии за сигурност и отбрана става един от приоритетите на новото правителство през март 2020 година.

През последните две години GLOBSEC отбелязва устойчив ръст на подкрепа за членството на Словакия в НАТО: през 2017 година тя е 43%, а през 2020 г. - 61%. 

След март 2020 година много от държавните институции създават структури на StratCom.

Въпреки това, 49% смятат НАТО за агресивна организация и инструмент на САЩ за контрол на САЩ на други страни.

Превод: Faktor.bg