Джордж Фридман: Държави като България са в списъка на Русия

Джордж Фридман

Джордж Фридман

"Русия се опитва да намери своето място в света. Нападна съседна страна и войната се разви много лошо. Тя не приключи по най-бързия възможен начин. Войната в Украйна не се разви както искаха. Не са предполагали, че две години по-късно ще продължават да се бият, очакваха да са само две седмици", заяви пред бТВ Джордж Фридман, основател и председател на "Geopolitical futures“, бивш председател на "Стратфор“.

Според него Русия в момента е изправена пред въпроса, като независима държава, какви са границите ѝ и кои са съюзниците ѝ.

"Сега поглеждат централна Азия. Формират отношения в централна Азия, в Кавказкия регион, както и на юг, на Балканите. Опитва се да прецени каква ще бъде следващата стъпка“, допълни той.

По думите му държави като България са в списъка им, слабо вероятно е да атакуват, но е възможно да търсят икономически отношения.

"Сега с промените в руския елит, които вкараха много повече икономисти на високи рангове, осъзнават, че в модерните войни трябва да има икономически способности, не като при Сталин. Така че ще дойдат с предложения, а с предложенията  ще дойдат и условията. Но България със сигурност е в списъка на страни, с които биха искали да имат по-добри отношения“, категоричен е Фридман.

"НАТО трябва да вземе основополагащо решение. Дали е коалиция на държави, за които оперативната дейност е по избор или е организация, в която всяка нация трябва да служи. В НАТО усещането е, че сме коалиция. Сами сме. Тогава проблемът, понеже руснаците не са приключили, в трудно положение са и ще търсят възможности да заградят Запада, много скоро, с успокояването на войната, и България ще бъде посетена от руснаците. Тогава въпросът става дали не е удачно да има по-малък алианс, например на Балканите – това няма да стане скоро, но трябва да се случи. Виждаме руско проникване на Балканите, което е много хитър ход на руснаците, а Балканите винаги са били тактични: "Сега искаме този съюз, пък после да изчезва“. Той не изчезва“, коментира още Фридман.

"Всичко се свежда до Балканите и до това дали предпочитат присъствието на руснаците или на американците. Те винаги ще изберат руснаците, защото те дават повече, а американците искат повече“, каза още той.

"Същевременно осъзнаваме, че Русия сега е голяма сила. Не достатъчно силна, че да бие Украйна и САЩ заедно, но има своето място. Путин става все по-европейска сила. Той промени бойния план, като внесе икономически сили. Това говори на езика на Европа. Постигнали са го с Унгария, на Балканите също са успели така, но руснаците сега трябва да осмислят кои са те. САЩ ще се опитат да се изтеглят – не съвсем, но ще се оттеглят от Европа, защото гледат на нея като на опасно място за САЩ“, прогнозира той.