Forbes: Ракетите, изстреляни срещу Украйна, струват на Русия поне 7,5 млрд. долара

Ракетите, които Русия е изстреляла срещу Украйна, струват на Москва поне 7,5 милиарда долара, пише украинското издание на сп. Forbes. Смята се, че по време на войната Русия е изстреляла 1300 ракети по Украйна: 235 ракети "Калибър", от които 183 са изстреляни преди 24 март, а 52 ракети са изстреляни само в един ден - на 26 март.

Най-вероятно ракетите са много повече, защото статистиката се води само когато класът на ракетата, изстреляна срещу Украйна, е известна точно.

Министерството на отбраната на Украйна няма точна статистика за броя на изстреляните ракети от клас "Искандер", "Точка-У" и "Х", така че изданието приема, че съотношението им е останало същото като на 24 март. Тогава Министерството на отбраната отбеляза, че 62% от ракетите са „Искандер”, 30% от клас Х, и 8% „Точка-У”.

Цената на ракетите може да варира значително. "Точка-У", според сайта Military Russia, се оценява на 300 хиляди долара, цената на "Калибър" - 6,5 милиона долара в съответствие с експортния договор с Индия от 2006 г. Ракетите от клас X-101 са по-модерни и усъвършенствани от "Калибър", затова са и по-скъпи.

Общата цена на изстреляните по Украйна ракети е на стойност 7,5 милиарда долара./БГНЕС