Киев съобщи за частичен напредък в боевете с Русия в Южна Украйна


Украински сили са постигнали напредък на юг и частичен успех близо до ключовото село Роботине в Запорожка област, обяви Генералният щаб на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Германия и нейния канцлер Олаф Шолц за две допълнителни зенитно-ракетни системи "Пейтриът" за противовъздушна отбрана, които неговата страна получи.

Генерал Олександър Тарнавски, командир на силите на юг, написа в Телеграм, че има освободени територии, но без да уточнява къде. Генералният щаб съобщава за загинали и ранени цивилни, сред които и деца, след ден, в който руснаците са изстреляли шест ракети и са извършили десетки въздушни удари и атаки с ракетни системи за залпов огън по населени райони и позиции на украинските войски. В информацията се посочва също, че са извършени 33 бойни сблъсъка и се отбелязва, че силите за отбрана на Украйна продължават настъпателната операция в направленията Мелитопол и Бердянск.

Във вечерното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че американските системи „Пейтриът“ са особено ценни за Украйна, тъй като, според Киев, те вече няколко пъти са прехващали руски хиперзвукови ракети.

Всяко укрепване на ПВО на Украйна означава спасяване на живота на хиляди хора, подчерта Зеленски и благодари на канцлера на Германия Олаф Шолц за допълнителните установки. Той добави още, че подкрепата за разминиране е особено важна в момента. По думите му 174 хиляди квадратни километра от територията на Украйна са потенциално опасни от невзривени мини и боеприпаси, съобщава БНР.