Новите обещания на НАТО за Украйна по време на срещата на върха във Вашингтон - ОБОБЩЕНИЕ

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг

На срещата на върха във Вашингтон страните от НАТО предложиха това, което ръководителят на алианса Йенс Столтенберг нарече "значителен пакет" от мерки в подкрепа на Украйна.

Но какво точно обеща НАТО на разкъсваната от война страна две години и половина след руската инвазия?

"Защита от Тръмп" на оръжейните доставки

НАТО ще поеме по-голяма роля от САЩ в координирането на обучението и доставките на оръжия за Украйна, като създаде централизирано командване.

Целта на този ход е да се предпазят доставките за Киев от евентуално завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом след президентските избори през ноември.

В резултат на промяната стотици служители от различни държави членки на НАТО ще бъдат разположени в база в Германия и в ключови центрове по източния фланг на алианса.

Промяната е доста скромна - и изглежда, че тризвезден американски генерал ще поеме ръководството.

Но това е важна стъпка за алианса, който досега избягваше да играе пряка роля във въоръжаването на Украйна поради опасения, че това ще приближи НАТО към война с Русия. Обещание за 40 милиарда евро

Страните от НАТО се ангажираха да поддържат подкрепата си за Украйна за още една година в същия размер, в който я поддържат след нахлуването на Русия - минимум 40 милиарда евро.

"Чрез пропорционални вноски съюзниците възнамеряват да осигурят минимално базово финансиране в размер на 40 млрд. евро през следващата година и да предоставят устойчиви нива на помощ за сигурността на Украйна, за да може тя да надделее", се казва в декларация от срещата на върха.

Политическото обещание има за цел да постави помощта на по-стабилна основа - но то не е правно обвързващо и може да бъде пренебрегнато от бъдещите лидери.

Първоначално Столтенберг се надяваше да накара съюзниците да поемат многогодишен ангажимент, но САЩ поискаха преразглеждане през следващата година. "Необратим път" към членство

НАТО не даде на Украйна това, което тя наистина иска: ясна покана да се присъедини към алианса в близко бъдеще.

Вместо това лидерите потвърдиха ангажимента, че един ден Киев ще стане член, "когато съюзниците се съгласят и условията бъдат изпълнени".

За да предложат на Украйна известно насърчение, лидерите все пак се съгласиха да кажат, че пътят на Киев към членство е "необратим".

Те също така заявиха, че пакетът на НАТО "представлява мост" към присъединяването.

Противовъздушна отбрана

По-конкретно, президентът на САЩ Джо Байдън обяви голям пакет от модерни средства за противовъздушна отбрана, които да помогнат на Киев да отблъсне руските атаки.

Голяма част от тях вече бяха известни - включително това, че Германия и Румъния изпращат по една батарея "Пейтриът", Нидерландия предоставя части за една, а Италия - подобна система.

Освен това Съединените щати ще добавят още една собствена система "Пейтриът".

Според поетите ангажименти НАТО все още не може да предостави на Украйна седемте системи "Пейтриът", за които тя отчаяно моли от април насам.

Байдън и други лидери заявиха, че ще предоставят на Украйна десетки системи с по-малък обсег на действие през следващите месеци.

Изтребители

САЩ, Нидерландия и Дания обявиха, че отдавна обещаното прехвърляне на изтребители F-16 на Украйна "вече е в ход" и те ще бъдат в експлоатация в небето това лято.

Дания и Нидерландия вече бяха заявили, че се стремят да доставят самолетите в Киев в близко бъдеще.

Общо съюзниците от НАТО обещаха да доставят десетки изтребители F-16 на Киев през следващите години.

Това все още е доста по-малко от приблизително 120-те, от които според президента на Украйна Володимир Зеленски страната му се нуждае. | БГНЕС