Полша ще получи отстъпка от ЕС за украинското зърно

Полша ще получи отстъпка от ЕС в битката си за ограничаване на украинския внос на храни, заяви еврокомисарят по въпросите на търговията Валдис Домбровскис пред Financial Times, цитиран от БНР. 

"Ще разгледаме как можем да предоставим допълнителни гаранции на Полша и други държави членки, например чрез въвеждането на специфични за всяка държава предпазни мерки", отбелязва Домбровскис.

Полша и Унгария въведоха едностранни забрани за внос на украински продукти през април миналата година в отговор на масовите протести на земеделски стопани срещу евтиния внос от Украйна, довел до пренасищане на вътрешния им пазар със зърно. Забраната е в разрез с общото търговско право на ЕС.

В началото на годината пет държави от източната част на Европейския съюз, включително България, поискаха от Европейската комисия да наложи данъци върху вноса на зърно от Украйна, позовавайки се на нелоялна конкуренция.

България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия до ЕК: Да има мита за вноса на украинско зърно
След встъпването си в длъжност миналия месец Туск разочарова Брюксел, като запази въведената от предишното правителство на национал-консерваторите забрана за внос на зърно, като обеща да защитава интересите на полските шофьори на камиони, които блокираха някои гранични пунктове с Украйна в знак на протест срещу по-евтината конкуренция от страна на украинските превозвачи.

Тази тема Доналд Туск обсъди днес в Киев с украинския президент Володимир Зеленски.