През Черноморския коридор са превозени над 30 млн. това зърно


От август 2022 г. досега по Черноморския коридор за зърно до световния пазар са транспортирани около 30,3 милиона тона зърно с 953 кораба, съобщи високопоставен служител от турското министерство на търговията.

Русия и Украйна подписаха отделни споразумения с Турция и ООН за възобновяване на износа на техните хранителни продукти, включително зърно, торове и други продукти за световните пазари през Черно море. Целта беше да се избегне разрастващата се продоволствена криза в света, тъй като Русия и Украйна са двата най-големи доставчика на зърно в света.

Юсуф Каракаш, заместник-генерален директор на отдел "Международна търговия с услуги и координатор на зърнения коридор" в министерството, заяви, че количеството зърно, което е транспортирано досега, се равнява на 16,8 милиарда хляба.

Каракаш отбеляза, че 50 % от транспортираното зърно е царевица, 27 % е пшеница, а 6 % е слънчогледова маса.

Изразявайки мнение, че зърненият коридор играе съществена роля за продоволствените нужди на бедните страни, Каракаш заяви: "Ако този процес не беше влязъл в действие, в някои региони можеше да се стигне до сериозна продоволствена криза и глад", съобщава БГНЕС