Прогноза: Без лидер движението на Гюлен ще бъде окончателно маргинализирано

Фетуллах Гюлен

Фетуллах Гюлен


Без лидер движението на Фетхуллах Гюлен ще бъде окончателно маргинализирано, прогнозира международният анализатор Мариян Карагьозов, бивш кореспондент на БНР в Турция.

"След 1980 г., след военния преврат в Турция, е обявена т.нар. идеология на турски-ислямския синтез, която се стреми да преодолее различията между левица и десница в страната чрез инжектиране на национализъм и ислямизъм. От това се заражда мощта на движението на Гюлен, което продължава и през 90-те години. ... Това беше движение, което в научната литература се нарича параполитическа организация, която никога не се е явявала на избори и винаги е искала да има влияние върху политиката чрез влиянието си в бюрокрацията, в съдебната система, в полицията. След изчистването ѝ от бюрокрацията и от съдебната система тя до голяма степен загуби своето влияние", обясни той.

Първоначално Гюлен беше съюзник на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, но впоследствие в отношенията им настъпи разрив. След опита за преврат в Турция през юли 2016 г. правителството обвини Гюлен и привържениците му в организиране на преврата, а движението на проповедника беше определено от турските власти като "Фетхуллахистка терористична организация" (ФЕТО). Десетки хиляди турци бяха арестувани по обвинения за връзки с гюленисткото движение.

Мариян Карагьозов подчерта, че движението на Гюлен е било "изкоренено като фактор в политическия и обществен живот на Турция" след опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган:

"Опитът за преврат беше една от причините за допълнително обтягане на напрежението между Турция и западните страни. Турското ръководство смяташе, че западните страни не са били достатъчно категорични в осъждането на опита за преврат и насилствено сваляне на властта".

По думите му много преди да бъде обявена за забранена и терористична организация в Турция, движението на Гюлен е било забранено първо в Русия - "поради връзките с американските специални служби и дейността на движението в Централна Азия".