Путин в обръщение към нацията: Русия няма да бъде сплашена

Владимир Путин

Владимир Путин

Путин благодари на руснаците за това, че са гласували и са го подкрепили на изборите, които се очакваше да спечели с разгромна преднина.

"Искам да благодаря на гражданите на Русия..., които дойдоха в избирателните секции и гласуваха", заяви Путин, след като екзитполовете и първите резултати на ЦИК показаха, че е на път да получи 88% отгласовете.

Докато офанзивата в Украйна навлезе в третата си година, той изрази "специални думи на благодарност към нашите войници... които изпълняват най-важната задача да защитават нашия народ".

Владимир Путин заяви, че Русия няма да бъде "сплашена", като приветства изборната победа, която проправя пътя на бившия шпионин да стане най-дългогодишният руски лидер от повече от 200 години насам.

Всички основни опоненти на 71-годишния Путин са мъртви, в затвора или в изгнание, а той ръководи безмилостните репресии срещу всички, които публично се противопоставят на управлението му или на военната му офанзива в Украйна.

"Искам да благодаря на всички вас и на всички граждани на страната за подкрепата и за това доверие", каза Путин рано сутринта на 18 март на пресконференция в предизборния си щаб в Москва часове след затварянето на избирателните секции.

"Без значение кой и колко иска да ни сплаши, без значение кой и колко иска да потисне нас, нашата воля, нашето съзнание - никой никога в историята не е успявал в подобно нещо. То не е успяло сега и няма да успее в бъдеще. Никога", добави той.

След като повече от 80 % от избирателните секции са предали резултатите, Путин е получил 87,2 % от всички подадени гласове, сочат официалните данни от изборите - рекордна победа на президентски избори, на които той не срещна реална конкуренция.

Тридневните избори бяха белязани от вълна от смъртоносни украински бомбардировки, нахлуване на прокиевски саботажни групи на руска територия и вандализъм в избирателните секции.

Кремъл определи изборите като момент, в който руснаците са подкрепили пълномащабната "военна операция" в Украйна, където гласуването се провежда и в контролираните от Русия територии.

В следизборната си реч в Москва Путин отправи специални благодарности към руските войски, които се сражават в Украйна.

Той не спираше да твърди, че неговите сили имат голямо предимство на бойното поле, дори след седмица, в която Украйна извърши някои от най-значимите си въздушни нападения срещу Русия и в която проукраински милиции обсадиха руски гранични села с въоръжени набези.

"Инициативата принадлежи изцяло на руските въоръжени сили. В някои райони нашите момчета просто ги покосяват", каза той.

Киев и неговите съюзници обявиха гласуването - което беше организирано и в части от Украйна под контрола на руските сили - за фалшиво. Президентът Володимир Зеленски обяви Путин за диктатор, който е "опиянен от властта".

"Няма зло, което той да не извърши, за да удължи личната си власт", каза Зеленски.

Още в петък, в първия ден от гласуването на изборите, ръководителят на ЕС Шарл Мишел саркастично поздрави Путин за "съкрушителната му победа".

Ако завърши още един пълен мандат в Кремъл, Путин ще се задържи на власт по-дълго от всеки друг руски лидер след Екатерина Велика през XVIII в.

Съюзниците на покойния Алексей Навални - най-изявеният съперник на Путин, който почина в арктически затвор миналия месец - се опитаха да провалят неизбежната му победа, като призоваха избирателите да наводнят избирателните секции по обяд и да повредят бюлетините си.

Съпругата му Юлия Навалная беше посрещната от поддръжници с цветя и аплодисменти в Берлин. След като гласува в руското посолство, тя каза, че е написала името на покойния си съпруг на бюлетината си.

Някои гласоподаватели в Москва откликнаха на призива на опозицията, като заявиха пред АФП, че са дошли да почетат паметта на Навални и да изразят несъгласието си по единствения възможен законен начин.

"Дойдох, за да покажа, че сме много, че съществуваме, че не сме някакво незначително малцинство", каза 19-годишният студент Артьом Минасян в избирателна секция в центъра на Москва.

Путин заяви, че протестът не е оказал влияние и че тези, които са повредили бюлетините си, "ще трябва да отговарят за това".

В първия си публичен коментар по повод смъртта на Навални миналия месец Путин нарече кончината му "тъжно събитие".

Използвайки името си публично за първи път от години насам по време на телевизионна пресконференция, Путин заяви: "Що се отнася до г-н Навални. Да, той почина. Това винаги е тъжно събитие".

Путин заяви, че негов колега е предложил да размени Навални няколко дни преди смъртта му за "някои хора", които в момента се намират в затвори в западни държави.

"Човекът, който говореше с мен, не беше довършил изречението си и аз казах "съгласен съм"".

Междувременно бившият руски лидер Дмитрий Медведев поздрави Путин за "великолепната му победа" много преди да бъдат обявени окончателните резултати.

А държавната телевизия похвали руснаците за сплотяването им около "колосална подкрепа за президента", както и "невероятното сплотяване" на страната зад нейния лидер.

На гроба на Навални в московско гробище репортерите на АФП видяха разпилени бюлетини с името на опозиционния лидер, поставени върху купчина цветя.

"Живеем в страна, в която ще отидем в затвора, ако изкажем мнението си. Затова, когато попадам на моменти като този и виждам много хора, осъзнавам, че не сме сами", казва 33-годишната Регина.

През първите дни на гласуването имаше многократни протестни действия, като бяха арестувани руснаци, обвинени в заливане на урни с боя или в палежи.

Всяко публично несъгласие в Русия се наказва сурово от началото на офанзивата на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 г. и имаше многократни предупреждения от страна на властите срещу изборните протести.

Групата за наблюдение на полицията OVD-Info обяви, че най-малко 80 души са били задържани в близо 20 града в Русия за протестни действия, свързани с изборите./БГНЕС