РСЕ: Трима руски дипломати от "черния списък" работят в руското посолство в Белград

Русия е засилила дипломатическото си присъствие в Сърбия след вълната от експулсиране на дипломати от ЕС миналата година



Най-малко трима руски дипломати, експулсирани от страни членки на Европейския съюз или включени в "черния списък" след руската инвазия в Украйна, сега са акредитирани руски представители в Сърбия, включително двама от тях с връзки с руските разузнавателни служби, според продължило месеци разследване на Радио Свободна Европа, цитирано от сръбската телевизия Ен 1.

Четвърти дипломат, който сега работи в руското посолство в Белград, напусна дипломатическата мисия в руското посолство в Хелзинки два месеца след като Финландия обяви, че ще експулсира руски дипломати в отговор на руската инвазия в Украйна.

Както съобщава РСЕ, Русия е засилила дипломатическото си присъствие в Сърбия след вълната от експулсиране на дипломати от ЕС миналата година. Сега в списъка на сръбското външно министерство има 62 акредитирани дипломати в сравнение с 54 през март 2022 г.

Сега най-малко един експулсиран руски дипломат, свързан с отдела на Федералната служба за сигурност /ФСБ/, обвинен в кибератаки, насочени срещу американския енергиен сектор, е изпратен в Белград, а друг е свързан с руското външно разузнаване, установи РСЕ след почти едногодишно разследване, предаде БТА.

Сред цитираните имена са Алексей Иваненко, който беше втори секретар на руското посолство в Загреб, Михаил Генералов - експулсиран от руското посолство във Варшава през март 2022 г., а сега съветник в руското посолство в Белград. Дмитрий Барабин, който е бил на работа в посолството в Нидерландия, а сега има забрана да влиза в страната, е втори секретар в руското посолство в Белград от септември. Пьотр Долгошин, който сега работи в руското посолство в Белград, напусна поста си на втори секретар в посолството в Хелзинки след нахлуването на Русия в Украйна, съобщава РСЕ.