Русия възразява срещу членството на Швеция в НАТО

Желанието на САЩ и НАТО да нагнетят напрежение в ситуацията със сигурността е причината Русия да възрази срещу членството на Швеция в Северноатлантическия алианс. Това заяви руският посланик в Швеция Виктор Татаринцев в интервю, публикувано във вестник Aftonbladet.

"Ако САЩ и НАТО не бяха провокирали и влошили ситуацията около Украйна, ние нямаше да възразим срещу присъединяването на Швеция към НАТО. Бихме уважили решението на Швеция. Но сега ситуацията със сигурността в тази част на Европа се промени драстично. Разширяването на НАТО е най-голямата заплаха за Русия“, каза дипломатът.

Той беше попитан дали кралството, според него, трябва самостоятелно да реши дали да влезе в НАТО или не. "Ние не казваме това на Швеция. Ние казваме това на НАТО и САЩ. Това не е въпрос само на двустранни отношения между Русия и Швеция. Това е фундаментален и всеобхватен въпрос", отговори Татаринцев.

Той не коментира как влизането на Швеция в алианса ще представлява заплаха за сигурността на Руската федерация. "Не искам да спекулирам по тази тема. От шведска страна не виждам намерение за присъединяване към НАТО в близко бъдеще", каза посланикът.

Дипломатът изрази съжаление за твърде тясното сътрудничество между Швеция и Северноатлантическия алианс и замразяването на контактите с Русия във военната област. "За изграждане на доверие и укрепване на сигурността е необходимо да се поддържа контакт и с двете страни. Липсата на военни контакти с Русия не е от полза за Швеция", подчерта руският посланик./БГНЕС