САЩ ще увеличат военната помощ за Израел и Украйна

Тя ще включва необходимото военно оборудване

В неделя Джейк Съливан, съветник по националната сигурност в Белия дом заяви, че предстоящият пакет от оръжия за Израел и Украйна ще надхвърли значително границата от 2 млрд. щатски долара.

В интервю за предаването "Face the Nation" по CBS Съливан заяви, че тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе интензивни разговори с Конгреса на САЩ относно необходимостта пакетът да бъде одобрен.

Борбата на републиканците да изберат председател на Камарата на представителите, след като преди близо две седмици хардлайнерите на партията отстраниха Кевин Маккарти, забави приемането на законодателството.

Байдън обмисля искане за бюджет, в което да се обединят помощите за Израел, Украйна и евентуално Тайван, за да се увеличат шансовете за одобрението му на фона на призивите на някои републиканци да се намалят парите за Киев.

Запитан дали искането ще бъде за 2 млрд. долара, Съливан отговори: "Е, числото ще бъде значително по-високо от това, но то, както казах, със сигурност ще включва необходимото военно оборудване за защита на свободата, суверенитета и териториалната цялост в Украйна и за подпомагане на Израел в борбата му с терористичната заплаха".