Съвременният палач на българите в Северна Македония е наследник на голям възрожденски род резбари от Дебърската школа

Любомир Фръчковски

Любомир Фръчковски

Наследникът на големия възрожденски род и видни представители на Дебърската художествена школа е съвременният палач на българите в Република Северна Македония.

Става дума за Любомир Фръчковски – бивш министър и дипломат, един от водещите политици в РСМ след обявяването на нейната независимост през 1991 г.

Любомир Фръчковски е нагледен пример за това как представител на голям български възрожденски род впоследствие се изражда и се обръща срещу българщината.

Родът произхожда от Галичник и е дал много видни представители на Дебърската художествена школа, една от трите големи художествени школи по време на Българското възраждане наред с Тревненската и Самоковската.

Един от големите представители на Дебърската школа е Макрий Негриев Фръчковски, който е роден през 1800 г. в Галичник. Той е един от резбарите, които изработват иконостаса на църквата „Свети Спас“ в Скопие, където днес почиват тленните останки на водача на българското революционно движение в Македония Гоце Делчев.

Макрий твори не само на територията на географската област Македония, но и в други български земи, които по онова време макар и под чуждо владичество, са били обединени в рамките на една империя.

Особено прочута е неговата работа в църквата „Успение Богородично“ в Пазарджик, която е най-големият възрожденски храм по българските земи. Макрий заедно с братята си Гюрчин и Траян са изработили колоните в тази църква, както и дърворезбованият иконостас. Неговата изработка е отнела на братята десет години. Днес той е под закрилата на ЮНЕСКО.

Макрий Фръчковски умира в Пазарджик през 1849 г. и е погребан зад олтара на църквата.

За съжаление, неговият родственик Любомир Фръчковски е далеч от богоугодното дело на своя прочут родственик. Неговата кариера започва като щатен служител на тайните служби на Югославия. Впоследствие последователно е министър на вътрешните работи (1992 - 1996 г.) и на външните работи (1996 - 1997 г.) в Република Македония, както и съветник на президента Борис Трайковски.

След атентата срещу президента Киро Глигоров на 3 октомври 1995 г. в страната започва масово преследване на българите, включително арести и физически нападения срещу тях. Най-много българи са задържани в Скопие, Струмица, Битоля, Охрид и срещу тях е използвана и физическа сила. Фръчковски организира мащабна кампания срещу България и твърди, че „българска бизнес групировка“ е участник в покушението. По-късно самият Глигоров отхвърля тези твърдения. Фръчковски е много близък до дългогодишния заместник на Любчо Георгиевски във ВМРО-ДПМНЕ - Доста Димовска. | БГНЕС