The Guardian: Фирма на кипърския президент обслужвала санкционирани руски олигарси

Никос Анастасиадес и Владимир Путин, стопкадър: НТВ

Никос Анастасиадес и Владимир Путин, стопкадър: НТВ

Разследване на британския вестник The Guardian разкрива допълнителни подробности от скандала Cyprus Confidential.

Става ясно, че когато Русия нахлува в Украйна през 2022 г., кипърският отдел на счетоводния гигант PwC помага руски олигарси да преместят богатствата си и да заобиколят западните санкции, предназначени да спрат финансирането за войната  на Путин . 

Изтекли записи, датиращи от средата на 90-те години до април 2022 г., включват поверителна информация за организационни схеми, финансови отчети, заявления за банкови сметки и имейл съобщения.

От тях става ясно, че руските инвестиции в Кипър са за над 200 милиарда долара.

Настоящият президент Никос Анастасиадес собственик на кантора за офшорни услуги с множество руски клиенти. Негови партньори са били служители на фиктивни компании, свързани с масивни операции за пране на пари, включително сделки, свързани със съюзници на Путин. Кипърски фирми са работили за 25 руснаци, попаднали под западни или украински санкции след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и войната в Донбас.

Документите разкриват още 71 руски клиенти, които са обект на санкции от февруари 2022 година: държавни служители, техни роднини или лица, свързани с държавни компании и организации.

От 104-те руски милиардери, включени в списъка на Forbes през 2023 година 67 души фигурират в документите от Кипър, заедно с членовете на техните семейства, като клиенти на дружества в Кипър. 

Близо 800 компании и тръстове, които са били собственост или са контролирани от руснаци, санкционирани от 2014 г. насам, са плащали по-ниски данъци и корпоративната им собственост е анонимна. Фирмите са работили за контролирани от Русия компании, регистрирани на Британските Вирджински острови, остров Джърси, остров Ман в Ирландско море, Лихтенщайн, Хонконг. Въпреки че много от регистрираните дружества са фиктивни компании без служители или операции, някои са дъщерни дружества на индустриални гиганти - като производителя на стомана Evraz, който доставя повечето от влаковите релси, които Русия използва за транспортиране на оръжия и боеприпаси за войските си в Украйна.

Изтеклите 3,6 милиона документа разкриват, че Кипър е огромен финансов център за Русия.

Разследването разкрива и как глобалният счетоводен гигант PriceWaterhouseCoopers, поставя кипърския си офис и своите 1100 служители в услуга на съюзниците на Путин и помага на Алексей Мордашов, един от най-богатите индустриалци в Русия, да прехвърли инвестиция от 1,4 милиарда долара от негово име в опит да избегне санкциите на ЕС.

PwC е работила с най-малко 12 от 25-те руснаци, които са обект на санкции от западните правителства или Украйна след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и войната в Донбас.

Друга кипърска фирма, основана от бивши партньори на PwC, Abacus Ltd., е в центъра на правен спор, включващ руския милиардер Петр Авен.

Междувременно известен кипърски доставчик на корпоративни услуги, Деметрис Йоанидес беше обвинен, че съзнателно е помогнал на санкционирани руски олигарси да скрият активите си в сложни финансови мрежи.

Фирмата на Йоанидес - MeritServus, е управлявала бизнеса на повече от 100 кипърски компании и тръстове, притежавани или контролирани от руски олигарси, включително кремълския пропагандист Константин Малофеев, който вече е обект на западни санкции.

MeritServus е имал трайни отношения с един от най-известните олигарси в Русия - Роман Абрамович. Файловете разкриват плащания на десетки милиони британски лири, пренасочени през офшорни фирми, принадлежащи на Абрамович.