The Independent: Украйна готви мощна зимна атака с дронове камикадзета срещу Русия

Украинските въоръжени сили се готвят за мащабна зимна атака срещу различни региони на Русия с помощта на дронове камикадзе, пише The Independent, като се позовава на думите на бригаден генерал Сергей Баранов.

Втората зима на войната между Русия и Украйна е почти на прага и украинските сили навлизат в още по-жестока война. Но изправени пред ниските температури, Киев и неговите опитни пилоти на дронове все още се надяват да донесат у дома много победи от битки.

Според генерал Сергей Баранов атаките с дронове на въоръжените сили "ще създадат много проблеми" на Русия през следващите няколко месеца. Съобщава се, че временно окупираният Крим и много региони на Русия ще бъдат атакувани.

"Възнамеряваме да се възползваме от опита, който сме натрупали през предходните години и да използваме дронове, за да нанесем съкрушителен удар на руснаците, когато боевете ще бъдат много по-статични“, е коментирал Баранов.

Той също така е отбелязал, че с тези удари Украйна възнамерява да консолидира "значителните успехи" от последните седмици, когато бяха ударени много от най-важните военни съоръжения в окупирания Крим и градове на Руската федерация.

През 2023 г. броят на атаките с ударни дронове в редица региони на Руската федерация се увеличи. Различни региони на страната са атакувани, включително Москва. В същото време украинското разузнаване вече предупреди жителите на Москва, че броят на атаките с дронове само ще се увеличава.

Една от най-големите атаки беше през нощта на 30 юли, когато дронове удариха бизнес центъра на руската столица - "Москва сити". Дроновете стигнаха до така наречената "правителствена кула", където се намират офисите на Министерството на икономическото развитие, Министерството на промишлеността и търговията и Министерството на съобщенията на Руската федерация.