Украйна: Русия не е готова за добросъвестни преговори

Дмитро Кулеба

Дмитро Кулеба

Киев е готов да преговаря с руски представители, когато Москва желае да води „добросъвестни“ разговори, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в Китай, предаде АФП.

„Дмитро Кулеба потвърди последователната позиция на Украйна, че е готова да преговаря с руската страна на определен етап, когато Русия е готова да преговаря добросъвестно, но подчерта, че в момента няма такава готовност от руска страна“, се казва в изявление на външното министерство.

Китай се опитва да се представи като посредник в инвазията на Русия в Украйна, като изпраща пратеника си Ли Хуей в Европа на няколко кръга на "совалкова дипломация".

"Дмитро Кулеба повтори последователната позиция на Украйна, че е готова да преговаря с руската страна на определен етап, когато Русия е готова да преговаря добросъвестно, но подчерта, че в момента няма такава готовност от руска страна", се казва в изявление на външното министерство.

Китай е близък политически и икономически съюзник на Русия, а членовете на НАТО заклеймиха Пекин като "решаващ подбудител" на войната.

"Убеден съм, че справедливият мир в Украйна е в стратегическите интереси на Китай, а ролята на Китай като глобална сила за мир е важна", каза Кулеба на срещата си с китайския си колега Ван Йи в Гуанджоу.

Той заяви също, че "руската инвазия пречи на международната стабилност, на развитието на добросъседските отношения и по-специално на развитието на търговията между Китай и Европа".

Пекин отхвърли твърденията, че подкрепя военните усилия на Русия, като миналата седмица настоя, че позицията му е "открита и безпристрастна", обвинявайки Запада, че подклажда конфликта чрез доставки на оръжие за Киев. | БГНЕС