В Гърция гласуват проектозакон, който позволява еднополовите бракове


публикувано на 15.02.24 в 08:01 Автор: Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гръцкият парламент ще гласува спорния проектозакон, който позволява граждански брак на еднополовите двойки. Разногласия по темата има както в управляващата партия, така и в опозицията.

След протести в Атина и рязко отхвърляне на проектозакона от църквата днес парламентът ще гласува промяна в законодателството, която ще позволи легализиране на еднополовите бракове.

Гръцката църква с активна кампания срещу гей браковете
Несъгласни има дори сред депутатите от управляващата партия. Бившият премиер Андони Самарас, както и няколко заместник-министри заявиха, че ще гласуват против дори с цената да напуснат правителството.

Почти половината от депутатите - социалисти заявиха, че няма да присъстват на вота в знак на протест. Сред представителите на най-голямата опозиционна партия СИРИЗА няма несъгласни, защото лидерът Каселакис е гей, който сключи брак в чужбина, но не може да го легализира в Гърция.

Протести в Гърция срещу еднополовите бракове
Три малки патриотични партии, дълбоко свързани с каноните на църквата, се обединиха в позиция срещу еднополовите бракове и поискаха поименно гласуване, за да поеме отговорност всеки депутат пред избирателите.

Премиерът Кириакос Мицотакис и управляващата партия очакват законът да бъде приет с помощта на част от опозицията.