Вашингтон готов да разкрие на Израел къде се укрива лидерът на Хамас, но при условия

Според източници, лидерът Синвар не се крие в Рафах, а е бил засечен в подземни тунели в района на Хан Юнис

Администрацията на Байдън може да даде на Израел „важна разузнавателна информация“ за местонахождението на висши лидери на Хамас, ако се съгласи да отложи отдавна обещаната голяма военна операция в Рафах, най-южният град на Ивицата Газа Рафа.

В. „Вашингтон пост“ цитира четирима неназовани източника, които казват, че САЩ „предлагат ценна помощ на Израел, включително важна разузнавателна информация, за да помогне на израелската армия да определи местоположението на лидерите на Хамас и да открие скритите тунели на групировката“, ако се въздържи от атаката срещу Рафах. Администрацията е предложила да помогне и за поставянето на големи палаткови лагери за палестинците, евакуирани от Рафа, както и за изграждането на инфраструктура за предоставяне на хуманитарна помощ.

Висш служител на администрацията, запознат с дискусиите, беше цитиран да казва, че Израел е предоставил гаранции, че войските на израелските отбранителни сили няма да влязат в Рафа, преди да евакуира около 800 000 от около 1 милион палестинци, укриващи се там на фона на продължаващата война в Газа.

Коментарите на говорителя на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби на брифинг в четвъртък изглеждаха в съответствие със съобщението, макар той отбеляза, че такава разузнавателна информация вече е била предоставена на Израел.

Съобщението на вестника дойде, след като двама служители, запознати с въпроса, казаха на The Times of Israel в петък, че лидерът Синвар не се крие в Рафах, цитирайки наскорошни оценки на разузнаването, които засякоха лидера на Хамас в подземни тунели в района на Хан Юнис.

Премиерът Бенямин Нетаняху обеща да започне голяма офанзива в Рафах, като твърди, че операцията е от съществено значение за побеждаването на Хамас, който има четири от останалите си шест активни батальона, разположени в града. В началото на седмицата Израел започна операция за превземане на палестинската страна на пропускателния пункт Рафа, който според него се използва за терористични цели. Оттогава пропускателният пункт е затворен, като Израел не предлага график за повторното му отваряне за доставка на помощ.