Зеленски към ЕС: Доставките на боеприпаси са от решаващо значение за Украйна

Предоставянето на неограничен достъп на руското зърно до европейския пазар, докато вносът от Украйна бива ограничаван, е "несправедливо"

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

"От решаващо значение е да бъдат изпратени повече боеприпаси за украинските войски на фронта", заяви украинският президент Володомир Зеленски пред лидерите на Европейския съюз, предаде АФП.

"За съжаление, използването на артилерия на фронтовата линия от нашите войници е унизително за Европа в смисъл, че Европа може да осигури много повече - и е от решаващо значение да го докажем сега", заяви той пред лидерите на ЕС чрез видеовръзка.

"Предоставянето на неограничен достъп на руското зърно до европейския пазар, докато вносът от Украйна бива ограничаван, е "несправедливо". Достъпът на Русия до европейския селскостопански пазар все още е неограничен", подчерта Зеленски.

"Докато украинското зърно се хвърля по пътищата или железопътните релси, руските продукти все още се транспортират до Европа, както и стоки от контролираната от Владимир Путин държава Беларус - това не е справедливо", добави украинският лидер, цитиран от БГНЕС