Зеленски пристигна в Албания преди конференцията по сигурността

Володемир Зеленски

Володемир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Албания късно на 27 февруари преди конференция по сигурността - първото му посещение в балканската страна след руската инвазия.

В публикация в социалните медии албанският външен министър Хасани нарече пристигането на украинския лидер в Тирана "ключов момент за укрепване на двустранните връзки и солидарност с Украйна в героичната ѝ борба срещу руската агресия".

През последните седмици Зеленски обикаля света, за да събере подкрепа за обсадената си страна, тъй като въоръжените сили на Украйна са изправени пред критичен недостиг на боеприпаси и се борят да задържат военния напредък на Русия на терен.

В Тирана в сряда Зеленски ще се срещне с няколко лидери от целия регион по време на срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа".

Албания, която е член на НАТО от 2009 г. насам, е гласовит поддръжник на Украйна, но до голяма степен запазва мълчание в публичното пространство относно снабдяването на Киев с оръжие.

По време на посещението си в Албания по-рано този месец държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен похвали подкрепата на Тирана за Украйна.

"Тя беше една от първите страни, които изпратиха военна помощ на Украйна след руската агресия - оръжия, боеприпаси, противоминни превозни средства - и в момента е сред десетте най-големи държави на глава от населението по отношение на подкрепата си за Украйна и помощта за сигурността", каза Блинкен./БГНЕС