Атанас Семов: Конституцията ни е непригодна за нашия манталитет

​„Много е важно да разберем, че сегашният конституционен модел създава механизъм за осъществяване на безконтролна и ненаказана политическа власт

„Много е важно да разберем, че сегашният конституционен модел създава механизъм за осъществяване на безконтролна и ненаказана политическа власт.” Това заяви Атанас Семов в БНТ.

„Не че Конституцията сама по себе си е лоша, но е непригодна за нашия манталитет. Заради него всеки колективен управленски орган ражда колективна безотговорност, безнаказаносткорупция. Част от проблема на нашите партии са кръгове, които се създават, заради политическите позиции.” допълни той и не изключи варианта да има само три партии в парламента. „Отлагането на свикване на Велико народно събрание ни доведе до тази драматична развръзка на нашия преход. Сегашния конституционен модел ни доведе до това, че целият ни политически живот стана корпоративен, затова и стана случаят с КТБ. 25-годишният грабеж беше вкаран основно в една банка. Ако продължаваме да поддържаме илюзията, че в този модел само със смяна на хората, означава че разрухата ще продължи.” заключи Семов.

Според него нещата няма да се оправят с „дано”, а с мислене и гласуване. С ключово присъствие на интелигенцията в ключови обществени процеси, ане на физкултурата и силикона; също така с поемане на отговорност.

„Има три ясни констатации – от Виденов насам всяко следващо правителство е по-лошо от предишното. Проблемите се задълбочават. Има една полза от последния ден на това правителство – с него свършиха илюзиите, че парламентарната демокрация не е пригодна на нашия манталитет. Пред България има две перспективи – или ще станем президентска република или ислямска.” смята юристът.

Относно реформите – според него никаква реформа в съдебната власт, ако се реформира само тя. Големият проблем за него е, че там е състоянието на политическата власт и нейните механизми, които влияят в съдебната власт. „Проблемна е също и фигурата на главния прокурор. Тя е напълно безотчетна, безконтролна, няма кой да поеме отговорност затова какво може да се очаква от него. Смятам, че при една конституционна реформа, главният прокурор трябва да бъде задължение на президента. В сегашната система той е зависим от задкулисни политически процеси, които през Висшия съдебен съвет довеждат до номинацията му” допълни експертът.