Ново интервю на Любчо Георгиевски: Щом простихме на сърби и турци, дължим опрощение и на българите

Трябва да се направи списък с исторически биографии, смята бившият премиер на Република Северна Македония

Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски

За бившия премиер на Република Северна Македония (РСМ) Любчо Георгиевски не би имало нищо спорно, ако от учебниците в югозападната ни съседка бъдат премахнати определенията за българите от типа „окупатори“, „номади“ или „фашисти“, защото Скопие вече е простило на Сърбия 30-годишната окупация и на Турция петвековната и на този принцип трябва да прости и на България.

В интервю за „А1 Он“, цитирано от focus, разказвайки за македоно-българските отношения, той за пореден път подчерта, че РСМ трябва да промени виждането си за България и да спре антибългарските настроения, защото според него в миналото България е била най-големият поддръжник на Македония, особено през XIX век. Напротив, казва Геориевски, Скопие трябва да отдаде почит и признание на България.

„Ако сме простили на сърбите, които са били три пъти по-жстоки окупатори на тези територии, ако сме им простили в най-новата история на УЧК (Армията за освобождение на Косово) и те седят в правителството, не виждам проблем в опрощаването и на българите. Трябва да мерим с еднакъв аршин. Ако не прощаваме, не прощаваме на никого. Трябва да променим възприятието и да признаем, че България е била най-големият поддръжник на Македония през XIX век. Факт е, че всеки ранен комита от Македония заминава за лечение в България. Всички, които бяха преследвани, се криеха в България, 90 процента от оръжията идваха от България, обученията бяха там в България. Тази връзка България-Македония е била много силна, какъв е проблемът да го признаем“.

„Говоря това 30 години. Ако бяхме утвърдили приятелските места, нямаше да стигнем до тук, ако всеки политик правеше по една стъпка, нямаше да имаме задължения, нито щяхме да имаме тази шокова терапия“, заяви Георгиевски.

На въпрос за отказа от малкедонското малцинство в България, Георгиевски отговори, че това не е нищо ново и че Македония с Преспанския договор и Договора за приятелство с България се е отказала от малцинствата.

„Предлагам да се даде гаранция, че с нищо няма да се подкрепят аспирациите за македонско малцинство в България. Отново парлама, викове, патриоти колкото искате, а не виждам защо. През тези 30 години Македония официално се отказа от малцинствата в Гърция и България шест пъти. Три пъти в споразумения с Гърция, още два пъти в споразумения с България. Малцинствата са изтрити от Конституцията, вече не знам с какви промени и накрая с член 11 от последното споразумение между Заев и Борисов, където има шест подточки, с които се ангажираме, че няма да окажем никаква подкрепа там. И сега, когато го предлагам аз, съм крив. Ако досега сме се отказали от тях пет пъти, нека се откажем и този път да дадем гаранция на българите“, обясни Георгиевски.

Бившият премиер смята, че Македония трябва да направи компромис с общите исторически личности. Според него трябва да се направи списък с исторически биографии, в които ако има факти, че са се обявявали за българи, това да бъде обявено официално.

„Да се направи списък от 15 личности и да се каже, че те са общи личности без много подробности, като така ще се сложи край на дискусията. И независимо от това да се обявят основните биографични данни за тях, защото българите смятат, че македонската историография ги крие. Тези данни трябва да се добавят. И да се каже, че Гоце Делчев, Даме Груев и всички други са били учители на българската екзархия. Истина ли е, че македонската историография не знае този факт? Защо го крие?

Като признаете, че са били училители, с това се променя глобалното възприятие. Разбира се, че те не са толкова лоши и дори са били приятели, но ние не го казваме този факт. След това ще обясним при какви обстоятелства са работили тук. Така ще се успокоят и двете страни. Те ще си го тълкуват по тяхному, а ние по нашему“, казва Георгиевски.

За бурните реакции в обществото, след като той представи и сега потвърди пред „А1 Он“ своите виждания, Георгиевски каза, че застава зад тях и не е проблем, ако някои политици поемат инициативата да го изгонят от страната. Той казва, че има три гражданства, освен македонско и българско, но не каза кое е третото.

Той не се чувства като защитник на българската страна и добавя:

„От 1990 г., след като се появих на политическата сцена, получавах етикети за кого и за какво работя, но никога не съм се подвел по популизма. Както не се отказах от идеята за независима Македония през 1990 г., когато повечето от тях бяха за Югославия“, каза Георгиевски.