Според американското разузнаване НЛО има, но те са с неизвестен произход

Оценката на американското разузнаване, огласена в Конгреса, потвърди, че военните пилоти през годините са наблюдавали и в някои случаи са регистрирали над 100 екземпляра високоскоростни летящи обекти, чийто произход не може да бъде проследен или идентифициран, съобщи ДПА.

Докладът на девет страници, който е предварителна оценка, е първото официално признание на правителството на САЩ за наблюденията на неидентифицирани летящи обекти (НЛО) след десетилетия спекулации и въодушевление сред вярващите в НЛО и подигравки от други, които отхвърлят идеята за извънземни космически кораби, посещаващи Земята.

В дългоочаквания доклад се посочва, че констатациите са взети от 144 доклада, съставени от множество източници от правителството на САЩ.

От тях 80 наблюдения са направени с помощта на множество сензори, се казва в доклада. Оценката не може нито да обясни произхода на летящите обекти, нито да елиминира възможността корабът да е от извънземен произход.

Въпреки че са възможни множество обяснения, включително хаос във въздуха и атмосферни явления, докладът казва, че не е в състояние да оцени дали наблюденията произтичат от експерименти на тайни американски програми.

„Ограниченото количество висококачествени отчети за неидентифицирани въздушни феномени (UAP) възпрепятства способността ни да правим твърди заключения относно същността или намерението на UAP“, се казва в доклада.

Докладът е във финансовата рамка на закона за разузнаването във финансовата 2021 г., който изисква директорът на националното разузнаване да подготви доклада в координация с отбраната и други служители на агенцията.

Конгресът поиска от американските разузнавателни агенции, наред с други въпроси, да изясни дали обектите представляват заплахи от чужди противници. "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на неназовани американски служители, съобщи по-рано този месец, че някои от неидентифицираните явления могат да бъдат тестове на експериментални технологии, разработени от Русия или Китай, като и двете преследват хиперзвукови ракети.

Сенаторът Марко Рубио, който беше временно изпълняващ длъжността председател на комисията по разузнаването на Сената, когато той поиска доклада, наскоро заяви пред „60 минути“ на CBS, че всеки обект в американското „въздушно пространство, който не би трябвало да съществува, представлява заплаха“.

"На Капитолийския хълм има стигма", каза Рубио пред CBS относно признаването на вероятността от НЛО. „Някои от моите колеги се интересуват много от тази тема и се надига кикот, когато я повдигнете.“

Но Рубио каза: "Не мисля, че можем да позволим стигмата да ни попречи да имаме отговор на много основен въпрос." Той призова за "процес за анализ на данните всеки път, когато се попадне" на наблюдения на такива обекти.

Наблюденията на НЛО не се ограничават до чудаци.

Бившият президент на САЩ Джими Картър съобщи, че е видял извънземен космически кораб през 1969 г., две години преди да стане губернатор на Джорджия.

Картър, възпитаник на американската военноморска академия, който продължи да работи по ядрени подводници, подаде доклад до Международното бюро за НЛО през октомври 1969 г., че е видял неидентифициран обект след мрак в Лири, Джорджия.

Повече от десетилетие Пентагонът събира информация от военноморските пилоти и други, които съобщават за повечето от 120 наблюдения на такива обекти, включително радарни данни и видеозаписи на някои от тях.

Службата, наречена Разширена програма за идентификация на аерокосмическата заплаха, започна през 2007 г., след като тогавашният лидер на мнозинството в Сената Хари Рийд осигури финансиране и настоя Пентагонът да започне да оценява докладите.

Офисът преустанови дейността си през 2012 г., когато остана без пари. Но Луис Елизондо, който ръководеше програмата, разкри част от констатациите и записите пред „Таймс” през 2017 г., принуждавайки Пентагона да рестартира програмата, като я преименува на работна група Неопознати въздушни феномени.

Сред наблюденията и докладите, които службата към Пентагона разгледа, бяха многобройни доклади от военноморските пилоти, които съобщават, че са виждали обекти, летящи нагоре със със скорости, далеч надхвърлящи тези на всякакви човешки самолети и ракети. Пилотите казаха, че рутинно виждат такива обекти в небето по време на тренировъчни мисии над Тихия и Атлантическия океан.

Военноморският лейтенант Райън Грейвс, който е летял F / A-18 Super Hornets в продължение на 10 години, каза пред „Ню Йорк Таймс”, че е виждал такива обекти "по цял ден", които се появяват почти всеки ден в продължение на около една година през 2014 и 2015 г., летящи при свръхзвукови скорости, но без видими двигателни или изпускателни шлейфове.

Пилоти на граждански самолети още през 1948 г. съобщават, че са срещали неидентифицирани обекти, които са летели с невъзможни скорости или дискообразни обекти около летищата, гласи скорошна публикация в „Ню Йорк Таймс”./БГНЕС