Какво откри прокуратурата по казуса със собствеността на Руската църква в София

Прокуратурата предлага държавата да заведе дело за собствеността върху софийския храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" - Руската църква, както и парцела, върху който е построен. 

Временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов предаде на регионалния министър Андрей Цеков 4 тома документи, които показвали, че българската държава е собственик на храма, въпреки че има нотариален акт, издаден през 1997 г. в полза на Русия, съобщава БНР. 

Прокуратурата се зае да изясни казуса със собствеността още през септември, когато руските свещеници, служили в него, бяха изгонени от България, защото са работили срещу интересите на страната и храмът беше заключен. 

Работилите по случая прокурори са издирили редица документи, включително и нотариалния акт, съставен по молба на посланика на Русия въз основа на крепостен акт от 7 ноември 1898 година, в Държавния архив. 

Установено е, че местната власт в София е дарила дворно място на руското дипломатическо агентство, но не са открити доказателства за преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на руското Царско дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ.

Проверката не е намерила данни за това, че руската или съветската държава са влагали средства в Руската църква:

"Установили сме освен това, че след като храмът е пострадал от бомбардировките по време на Втората световна война, че две трети от дължимите суми за възстановяването са в тежест на българската държава и само една трета - в тежест на Съветския съюз. Не сме намерили документи за това, че от съветска страна са изпълнени тези задължения", каза Виктор Малинов, завеждащ отдел "Надзор за законност" във Върховната административна прокуратура (ВАП).                         
Министърът на регионалното развитие не се ангажира с позиция по същество и поиска месец време за преценка на документите: 

"Понеже отговорността за завеждането на такова дело е на Министерство на регионалното развитие, нормално е компетентните дирекции в министерството на регионалното развитие да прегледат фактите и обстоятелствата. Това е нормалният процес", посочи Цеков.

По темата, според маниера си напоследък, бързо и ултимативно се включи съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Заедно с Бойко Борисов, Кирил Петков и Ивайло Мирчев той изпрати сигнал до Върховната административна прокуратура с искане за проверка на собствеността на Руската църква. 

"Удовлетворен съм от това, че се потвърдиха нашите обосновани предположения за това, че собствеността на храма е на българската държава", пише Пеевски и настоява регионалният министър незабавно да заведе дело за собствеността на храма, защото:

"Като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес и храмът ще бъде отворен отново за хората", написа депутатът от ДПС.