Юрист: Случаят "Нотариуса" няма да доведе до последици за магистратите, вършили престъпления

Людмил Рангелов

Людмил Рангелов

"Убийството на "Нотариуса" няма да бъде изследвано в дълбочина и няма да има последици за съдии, прокурори и адвокати, които са вършили престъпления през годините", прогнозира пред БНТ адвокатът Людмил Рангелов.

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов смята, че вероятната причина за убийството на Мартин Божанов е някоя от имотните измами, в които е участвал.

"В актива на "Нотариуса" има множество имотни измами, които са свързани, от една страна, със сериозни парични еквиваленти, от друга страна - с това вродено чувство на българина, че трябва да има собствено жилище", коментира той и добави, че е скептичен към преувеличаването на контактите на "Нотариуса" в съдебната система.

"Смяната на ЕГН-то не е чак толкова трудна и когато се говори за най-известния случай - със съдия Цариградска, виждаме, че той не може да се оправи в районния съд в Луковит с дело, което очевидно няма такъв материален интерес", каза още той.

Според адвокат Рангелов убийството е извършено или от тежко засегнат от имотна измама човек или от някой, от когото "Нотариуса" е взел значителна сума, за да уреди съдебен въпрос, но не е изпълнил това свое задължение.

"ЕГН се променя единствено по административен, а не по съдебен ред, т.е., тук са намесени общински служители", посочи Емануил Йорданов.

"Съдиите, които са оправдавали в миналото "Нотариуса", сега са на високи нива в съдебната система и е хубаво да се намерят съдебните актове, с които това се е случвало", каза бившият вътрешен министър.

Людмил Рангелов определи като "катастрофа" за съдебната система съществуването на клуб, който се посещава тайно от магистрати.