Огнян Минчев: Превърнали са волгинизираното БНР в „имперска институция“

Огнян Минчев

Огнян Минчев

„Волгинизираното БНР гони диригент Марк Кадин - в свободното си време защитавал Украйна от агресията на Кремъл. Какъв голям грях!“, пише на страницата си във Фейсбук политологът и анализатор доц. Огнян Минчев.

„Слугите на Путин са овладели напълно и тази национална институция - направили са я "имперска институция". Честито!“, завършва краткия си пост авторът.

Острата позиция на политолога е провокирана от решението на шефа на БНР Милен Митев да освободи главния диригент на симфоничния оркестър Марк Кадин. Роденият в Украйна маестро работи в обществената медия от 2017 г. и договорът му изтича през тази година. 

Според източници на националното радио катализатор на желанието на ръководството  да се освободи от Кадин е неговата ясна публична позиция срещу войната на Владимир Путин в Украйна, която той прокламира в множество интервюта, в които осъжда агресията на Кремъл. 

Хора в БНР споделят, че в последно време по шефските етажи на радиото за Кадин се говори като за „онзи украинец“. В същото време обаче оркестрантите в националната медия подкрепят своя диригент, настояват той да остане, като му дават висока оценка като професионалист и човек. Още повече, че  отстраняването му според тях е в пълно несъответствие с досегашната практика в БНР, където конкурс за диригентската позиция никога не е провеждан. По  традиция тази длъжност се заема след покана от страна на ръководството до някое известно и утвърдено име. Такава е практиката и в другите известни симфонични оркестри в Европа и по света.