Олигархът Порошенко скандализира украинците с огромните си печалби от началото на войната

Петро Порошенко

Петро Порошенко

Лидерът на фракцията "Европейска солидарност", Петро Порошенко – политик и един от олигарсите, 7-и по богатство в страната, само за месец септември е реализирал печалба над 1 милиард гривни (UAH), пише УНИАН. Това показват данни от декларациите на олигарха, публикувани в  портала на Националната агенция за предотвратяване на корупцията.

Според представените доклади Петро Порошенко, в качеството си на народен представител,  е увеличил състоянието си с повече от 1 милиард 132 милиона 465 хиляди гривни само за един месец. Основният източник на доходи са лихви и дивиденти от ценни книжа, които са закупени предимно със средства, изтеглени от Украйна.

В сравнение с предвоенния период, състоянието на Порошенко нараства експоненциално по време на войната. Например през същия период на 2019 г. Порошенко е спечелил 125 пъти по-малко - само малко повече от 8 милиона UAH. А година преди войната, през септември 2021 г., олигархът подава информация в НАЗК, от която е видно, че е реализирал нулева печалба.

По-рано в медиите се появи информация, че Порошенко е инвестирал 156 милиона гривни, събрани от украинци за неговия фонд в подкрепа на въоръжените сили на Украйна, в облигации чрез своята банка, като е спечелил 50 милиона гривни необлагаема печалба.

Както беше съобщено, даренията, събрани от украинци за въоръжените сили на Украйна, фондацията на Порошенко и близката до нея неправителствена организация „Дело громад“, бяха изразходвани за гаранция на заподозрени в криминални дела и за печелене на пари от покупко-продажба на държавни облигации.

Докато бяха събирани пари от украинци за неговата фондация, заместниците на Порошенко предизвикаха огромен скандал. Той бе свързан с  лидера на фракцията „Евросолидарност“ в градския съвет на Днепър Камил Примаков и съпругата му, които бяха забелязани през януари 2024 г. на парти на Малдивите с бижута на стойност над 10 милиона UAH. Те отлетяха за Малдивите вместо да  пътуване за международна конференция по проблемите на следвоенното възстановяване на украинските региони.

Също така, според аналитичен доклад на YouControl, депутатите от партия „Европейска солидарност“, които са едва 27 от 401 народни представители в парламента, са забогатели по време на войната повече от всички останали депутати взети заедно.

Преводач: Faktor.bg