Германия опроверга руски фейк, че в Украйна бил "унищожен" танк Leopard с германски екипаж

Бундесверът: В Украйна няма германски танкови екипажи

Германското министерство на отбраната опроверга тиражиран от подчинени на Кремъл руски медии фейк, че на фронта в Украйна бил „унищожен“ германски танк Leopard "с екипаж на Бундесвера".

"В Украйна няма германски танкови екипажи", коментира официален представител на министерството пред Дойче веле.

В публикацията се напомня, че на 23 септември в руски пропагандистски медии се появиха съобщения, в които се твърдеше, че руски военни унищожили „предаден на Украйна танк Leopard с изцяло германски екипаж", съставен от военни на Бундесвера.

Като източник беше посочен анонимен "командир на разузнавателна група, действаща на запорожкото направление". Според публикациите, този командир бил с „добро владеене“ на немски език и заявил, че целият екипаж на танка бил убит, а механикът-водач бил тежко ранен и започнал да крещи "Не стреляйте". Според разказания от руските медии сюжет, механикът починал от загуба на кръв, но преди това казал, че е „военнослужещ от Бундесвера".  

Руската пропаганда често "унищожава" танкове Leopard. През юни руското военно министерство заяви, че в Украйна са унищожени такива танкове, като показа видео, на което беше заснет удар по комбайни.

Превод Faktor.bg