Опасна сграда на спортното министерство ще падне всеки момент в язовир "Искър"

снимка: БНТ

снимка: БНТ

Всеки момент опасна сграда може да падне в язовир "Искър", съобщава БНТ. Септична яма пък е на метри от водоема и при дъжд прелива в местността "Щъркелово гнездо". Двата имота са на две държавни дружества, собственост на Министерството на младежта и спорта. Въпреки издадено предписание опасната сграда да бъде обезопасена и премахната, то не е изпълнено вече две седмици след като срока за това е изтекъл. В местността "Щъркелово гнездо", точно до язовир "Искър", са разположени двете бази по ветроходство, където през годините са подготвяни не е един и двама спортисти, прославяли България. Едната е собственост на "Академика 2011", а другата на "Сердика - спортни имоти". Днес и двете тънат в пълна разруха. 

В базата на "Сердика спортни имоти", точно на брега на язовира, е разположена постройка, която навремето е била кафене. Тази сграда е готова да падне всеки момент директно в язовира. Изградена е от плоскости, които са канцерогенни, така че замърсяването е неизбежно. В писмо до БНТ от район "Панчарево" информират, че за опасната сграда при тях има два сигнала. Направили са проверка и са установили, че тя се самосрутва, като процесът е силно изразен точно в частта, граничеща с водната площ на язовира. От районната администрация са дали на собственика - "Сердика спортни имоти" 14-дневен срок да обезопасят сградата и да предприемат действия по нейното премахване. Документите са връчени на дружеството на 17-и август, а срокът е изтекъл на 1-ви септември. На 15-и септември още нищо не е направено.

За сградата от район "Панчарево" отговарят на запитване: 

"В случая нямаме официална информация за доброволно изпълнение на предписанието, затова съгласно разпоредбите, дадени в Закона за устройство на територията, следващата стъпка е районната администрация да образува процедура с цел издаване на заповед за премахване на тази опасна постройка", каза Елица Павлова, началник отдел "Контрол по строителството", район "Панчарево".

Дружеството "Сердика спортни имоти" признава, че имотът е в незадоволително състояние. Твърдят, че не функционира, но има пазач, който да не допуска външни лица. Зад опасната сграда е разположена каравана на частна фирма, която отдава под наем и продава лодки. Първоначално поставената каравана се пристроява, достроява и надстроява, докато се получи един миникомплекс, в който спокойно да битува търговецът на лодки. Достроени са дневна с две спални, оборудвани са две кухни, баня и две тоалетни. И видно отпадните води отиват не в канализацията, а към язовира. В другата част на имота край язовира има комплекс от самосрутващи се бунгала. Той е собственост на "Академика 2011". Имотът, според отговор на "Академика 2011", е отдаден под наем срещу инвестиционно предложение, преди близо 2 години. Очевидно инвестиции няма.

От дружеството информират, че имотът е отдаден под наем за срок от 10 години. Не казват обаче кой е наемателят, нито какво е инвестиционното предложение. Не отговарят и на въпроса в какво състояние е имотът. Остра миризма на мръсен канал отвежда до септична яма буквално на метри от язовира. Тя, освен че е прогнила, е и изцяло открита. При всеки дъжд прелива, очевидно в язовира. 

От "Басейнова дирекция" ни информират, че след сигнал от гражданин са се опитали да проверят имота, но не са успели, тъй като бил затворен с метални врати със синджири и катинари. От Министерството на околната среда и водите, като и от областната администрация на София пък съобщават, че са препратили нашия сигнал до редица други институции. Всички все още проверяват, вече повече от месец и половина.