Опасността в „The Last Of Us“ е реална: учените виждат признаци за еволюиране на гъбите

Хитовият сериал на HBO "Последните оцелели" представя остатъците от човечеството, след като гъба е унищожила по-голямата част от населението. Макар че това е измислен сериал и вероятността гъбична инфекция да превърне хората в зомбита е малка, тя не е и нулева. Както съобщава „Форбс“, човечеството не е подготвено за момента, в който биологичният превключвател ще се обърне и това, което е било безобидно, ще се превърне в смъртоносно.

Част от проблема зад нарастващата заплаха, която представляват гъбичните инфекции, е кроткият характер на повечето случаи. Най-често срещаните заболявания, причинени от гъбички, между които кожните гъбични инфекции, сърбежът по краката на спортиста и др., се лекуват с лекарства без рецепта. „The Last Of Us“ показва свят с гъбички, които са много по-злокачествени и инвазивни, но учените вече виждат признаци, че нашите гъбични реалности еволюират.

Температурата на човешкото тяло – 37 градуса - е твърде висока, за да се задържат повечето гъбички. Това, което може да предизвика пандемия от гъбички в „The Last of Us“, е ако някой смъртоносен вид започне да се приспособява към по-високи температури. Учените отбелязват, че това вече е започнало с „треската на долината“, която става все по-разпространена в Съединените щати, вместо да се ограничава само до пустините на американския Югозапад.

За щастие, здравите хора по естествен начин се предпазват от най-тежките инфекции. Хората с отслабен имунитет са най-склонни да страдат от това, което д-р Нийл Гоу, професор по микробиология в университета в Ексетър, нарича "болестта на болните". Поради тази причина хората, които е най-вероятно да станат жертви на гъбите в „Last of Us“, вече са едни от най-болните хора в страната.

Героите на Педро Паскал и Бела Рамзи в сериала на HBO се опитват да намерят лек за върлуващата болест. За съжаление, подобно на „The Last of Us“, всяко лекарство, с което разполагаме днес, би било крайно неефективно в условията на широко разпространена епидемия от гъбички. Без налични ваксини и само няколко противогъбични лекарства, тийнейджърка с естествен имунитет като източник на глобално лекарство е, ами, вероятно решение в момента.

Конкретният щам в „Последните оцелели“ е мутирала гъба кордицепс. Този щам завладява гостоприемника и замества биологичната тъкан, преди да покълне и да се разпространи чрез тънки, инфекциозни фрагменти. В действителност гъбичката често се среща при заразяване на насекоми - оси и други членестоноги, като към момента не е известна заплаха за човечеството.

В съвременното земеделие се използват активно фунгициди за защита на културите поради тяхната податливост на болести, базирани на гъбички. Предишни епидемии доведоха до пълен срив на търговията с банани, а по-малки епидемии опустошиха американските пшенични полета.

Въпреки че вероятността „The Last of Us“ да се превърне в реалност е много малка, гъбите представляват нарастваща заплаха за човечеството. Както при повечето потенциални природни опасности, и тук не може да се направи почти нищо за превенция, освен да се защитят хранителните запаси. По-вероятно е всички да огладнеем, отколкото да се превърнем в зомбита. /БГНЕС