Кадиров се жалва - откраднали в Чехия любимия му кон за 10 млн. долара

По думите на чеченския лидер медиите силно занижили цената на жребеца Зазу

Ръководителят на руската Чеченска република Рамзан Кадиров съобщи днес, че в Чехия е бил откраднат негов състезателен кон с прякор Зазу. Според Кадиров жребецът струва най-малко 10 милиона долара, предаде ТАСС.

Чешката полиция разследва кражбата на расовото животно английска порода - част от имуществото на Кадиров, запорирано в страната във връзка с международните санкции срещу него. Според руския сайт "РБК" похитителят е откраднал жребеца през нощта срещу 4 март от конюшня в чешко село.

"И ще ви моля впрочем да не омаловажавате ценността на ездитния ми кон. Медиите цитираха властите и обявиха, че струва 18 000 долара. Това изкуствено занижаване със сигурност се дължи на някакви финансови машинации от страна на отговорните за гледането му и грижите по него, само че чистокръвният Зазу струва най-малко 10 милиона долара", написа Кадиров в Телеграм.

Чеченският лидер добави, че конят е станал "първа жертва на санкциите" срещу него още през 2014 г., поемайки "този първи гнусен удар от страна на демократичния Запад".

"Общо казано, не вярвам в случайности. Конекрадците са някак си уникални – хем са глупави, та да откраднат санкционен кон, хем хитри, та да не ги открие полицията. Не вярвам. Обидно е, че страда едно красиво и благородно животно. Притеснявам се, че Зазу може да попадне в лоши ръце", заключи Кадиров, предава БТА.